Вибір спортпіта – дуже важливий для спортсмена, особливо, якщо мета його використання не просто заповнення енергетичних витрат у процесі тренувань, а ще й набір м'язової маси. Ні для кого не секрет, як складно буває спортсменам досягти набору якісної м'язової маси, адже звичайна повсякденна їжа не може забезпечити достатньої кількості поживних речовин. Тому підбір протеїну для набору ваги такий важливий.
У чому користь протеїну
Одна з найважливіших речовин, завдяки яким здійснюються процеси будови та підтримки життєдіяльності організму людини, – протеїн. Це білок, що складається з амінокислот, з'єднаних у полімерну мережу. Якась частина цих амінокислот синтезується організмом людини самостійно, а іншу необхідно одержувати з їжі.
Функцій для організму у білка багато, але, безумовно, найголовніша – будівельна. Причому взаємозв'язок цілком очевидний, адже м'язи складаються з амінокислот. Однак це не робить вибір білка простіше, щоб не помилитися, необхідно розібратися в особливостях найпопулярніших видів протеїну.
Види протеїну для набору ваги
Існує кілька видів протеїну.
Яєчний
Саме його люблять спортсмени. Люди, які займаються спортом, за всіх часів вживали яйця з метою отримання необхідної кількості білка для активного розвитку м'язів. По суті, це альбумін, який має низку позитивних якостей. Він добре засвоюється, завжди доступний і вже майже готовий до вживання. Однак зараз його використовують лише професійні спортсмени, для яких спорт – це не просто захоплення, а ще й стабільне джерело заробітку. Яєчний білок коштує досить дорого, оскільки його виробництво потребує певних умов.
Сироватковий
Можна назвати найпопулярнішим варіантом білка. Його виготовляють із побічних продуктів виробництва сичужних сирів, а саме – сироватки. Відмінний від амінокислоти склад дозволяє гарантувати його високу ефективність нарощуванні м'язової маси. До того ж у цьому виді протеїну амінокислоти містяться у вже готовому до вживання варіанті.
Казеїновий
Також відомий як повільний білок. Дуже повільно розщеплюється і цим гарантує відсутність різких стрибків рівня цукру в крові. До того ж повільне перетравлення робить його корисним у процесі схуднення, проте найчастіше він все ж таки застосовується для нарощування м'язової маси. Його вживання дозволяє унеможливити руйнування м'язової маси, у тому числі в нічний період.
Молочний
Розглянувши його склад, можна зрозуміти, що це суміш білка: казеїнового та сироваткового у співвідношенні 1:4. Поєднує позитивні властивості обох варіантів, але високий вміст лактози робить його застосування не завжди можливим.
Рослинний
Через повністю рослинне походження має не всі переваги інших видів протеїну, але для багатьох людей є єдиною можливістю набрати вагу.
Великий вибір спортивного харчування в Україні - переходи за посиланням
>