Країни Британських островів славляться своєю давньою та багатою культурою, неперевершеною замковою архітектурою, літературою та місцевою кухнею. Усе це почало формуватися біля ще до початку Римського завоювання. За довгі століття життя шотландців, ірландців, валлійців та англійців поступово змінювалося.
Зараз кожна з цих культур може багато чого запропонувати туристу, особливо якщо йдеться про їжу та напої. У цьому матеріалі поговоримо про особливості шотландської кухні. Кров'яна ковбаса, місцеве пісочне печиво та односолодовий віскі - Що з цього точно варто спробувати?
Страви
Страви та напої, з яких складається національна кухня королівства Шотландія, є результатом об'єднання традицій кількох племен. Це кельти та інші народності, які завойовували острови. Вона відображає смаки, які сформувалися в більшості населення країни, а не аристократії. Представники вищого світла в усі часи харчувалися інакше, віддавали перевагу стравам французької кухні, більш ситним і важкодоступним продуктам.
Завдяки місцем розташування Шотландії, у стравах часто використовується риба та морепродукти, червоне м'ясо, багато овочів та коренеплодів.
Що ж варто спробувати:
- Перші страви. Майже всі супи шотландців - наваристі і більше нагадують м'ясо або рибу з густою підливою. Вони часто додають крупи, зелень, різноманітні овочі. З незвичайних смакових поєднань радимо протестувати юшку каллен скинк з рибою холодного копчення, цибулею і картоплею, густий рисовий суп-пюре з крабами і традиційний перловий суп з бараниною та овочами.
- Другі страви. Здебільшого це гуляш або інше тушковане м'ясо або риба з овочами. Багато страв прийнято готувати на відкритому вогні. Як гарнір найчастіше подають крупи, овочі або хліб. Щоб відчути місцеві традиції, варто спробувати хаггіс (фарширований шлунок вівці), фрикадельки з вареним яйцем у середині та м'ясний гуляш із маринованими горіхами.
- Десерти. Обов'язково спробуйте місцеве вівсяне печиво, адже його вигадали саме тут. Не менш популярні шотландські пироги з ягодами та кранахан (десерт зі свіжих ягід, домашніх збитих вершків, обсмажених вівсяних пластівців та меду).
У кожному місцевому закладі може бути своє фірмове блюдо, тому завжди питайте про це в офіціантів.
Напої
Традиційним безалкогольним напоєм є класичний чорний чай. Іноді до нього додають ще й місцеві трави або спеції. Першість серед алкогольних напоїв уже багато років утримує шотландський віскі - скотч. На його основі також виготовляють лікери. Купити оригінальні напої шотландських виробників вийде за посиланням: https://rozetka.com.ua/viski/c4649130/vid175644=viski-odnosolodoviy/.
Щодо напоїв із меншим вмістом алкоголю, зверніть увагу на місцеве пиво.