запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Пароконвектомати: види, особливості вибору

Пароконвектомати найчастіше використовують на професійних кухнях закладів громадського харчування. Сьогодні виробники пропонують десятки моделей такого обладнання. Серед переваг систем: швидке та якісне приготування без втрати смакових характеристик, можливість використання кількох режимів приготування їжі. В одному пароконвектоматі зазвичай вбудовано декілька функціоналів, які дозволяють готувати практично всі види страв. Серед вигідних переваг сучасного обладнання – його енергоефективність.
 


 

Види пароконвектоматів


Плануючи підібрати пароконвектомат, необхідно продумати основні критерії вибору та те, для чого техніка використовуватиметься. Існує кілька класифікацій пристроїв. Підібрати сучасні моделі перевірених виробників можна в Rational BMService UA.
 

Режим харчування


У цій категорії запропоновані електричні та газові моделі. Кожен із варіантів має свої переваги. Підбираючи пароконвектомат, врахувати, який енергоносій у будинку чи закладі, де техніку планують експлуатувати.

 

Габарити пристрою


Все залежить від того, для якого закладу підбирають пристрій, як часто його планують використати. Важливими є потужність, ємність, рівень завантаження, наявність додаткових функцій. Критерії розробляють, залежно від того, який потік клієнтів, розмір закладу громадського харчування.

 

Гастрономічні чи універсальні моделі


Перші використовують для приготування різних страв, крім кондитерських виробів та випічки. Універсальні призначені для приготування будь-якої їжі – від тортів до м'ясних стейків та овочів на грилі.

 

Спосіб управління


Керування пароконвектомат може бути механічним, електронним або сенсорним. Цей фактор впливає на вартість пристроїв, зручність керування. Найбільш бюджетні у цій категорії – механічні.

 

Принцип утворення пари у пристрої


Виходячи з цього критерію виділяють інжекторні та бойлерні прилади. Перші – менш затратні в роботі, пара виділяється лише у момент приготування їжі. Високий рівень герметичності систем дозволяє ідеально зберігати температурний режим та рівень вологи в камері. Бойлерні моделі також потрібні - вони швидше утворюють пару.  


Ті, хто вже давно користується подібною кухонною технікою, наголосили на перевагах її універсальності, можливість приготувати швидко смачні та корисні страви, при цьому зберегти поживні речовини. Використання пароконвектомату заощаджує кухонний простір, оскільки один пристрій виконує функції кількох кухонних приладів.
 

Критерії підбору


Крім класифікації фахівці рекомендують врахувати й низку загальних критеріїв під час виборів пароконвектоматів.

  1. Продумати, на якому енергоносії працюватиме система – електрика чи газ.
  2. Потужність обладнання – на показник впливає кількість їжі, яку потрібно приготувати, розміри пристрою.
  3. Набір функцій обладнання - більшість моделей багатофункціональні і можуть використовуватися як декілька приладів (гриля, скороварки та пароварки, пічки та інших побутових кухонних приладів).
  4. Особливості очищення обладнання – воно може бути автоматичним або напівавтоматичним. Оперативне та якісне очищення дозволить швидше готувати, мінімізувати фізичні витрати на миття обладнання.


Для кафе та ресторанів пароконвектомати – незамінне обладнання. Принцип його полягає в поєднанні обробки їжі парою і з допомогою конвекції. Їх цінують за швидкість приготування якісної їжі. Після обробки продуктів у них залишається максимум корисних мікроелементів.