Про те, що м'ясо свині поживне та смачне людям відомо давно. А ті, хто займається їх розведенням, ще й добре на цьому заробляють. Однак, щоб не піти в мінус, потрібно знати, як правильно доглядати свиней. Слід бути готовими, що господарство вимагатиме вкладень. Наприклад, на зиму будуть потрібні лампи інфрачервоні для обігріву тварин, щоб уникнути переохолодження. Також буде потрібно багато інших пристроїв.
У чому вигода
У нашій країні галузь тваринництва переживає не найкращі часи, що наштовхує на думку про невигідність. Але насправді, якщо підходити до цього заняття з розумом, то свинарство приносить гарний прибуток. Ось кілька переваг розведення свиней:
- Найвищий відсоток вмісту м'яса серед худоби;
- Рано починають давати приплід;
- Свиноматка може народжувати двічі на рік, приносячи до 10 поросят (іноді і більше);
- Простий догляд;
- Витрата кормів менша, ніж на ВРХ.
До того ж м'ясо і сало свині купують найчастіше.
Особливості змісту
Для свиней не потрібно створювати якихось надприродних умов. Але треба розуміти, що утримання влітку та взимку дещо відрізняється. Це потрібно враховувати, щоб тварина не хворіла і давала приріст у вазі.
Для літнього утримання підійде звичайний сарай. Якщо тварина не одна, то знадобиться загорода, де свині будуть знаходитися на свіжому повітрі. Ідеальний температурний режим – 16-22 градуси. Довге перебування на сонці протипоказане, адже ультрафіолет може зашкодити. Якщо в сараї буде протяг, то свині можуть хворіти.
У зимовий період оптимальна температура на 2 градуси нижче (15-20 градусів), проте допускається, щоб у сараї було від +5 градусів. Щоб тваринам було тепліше спати, на підлогу стелять солому. До того ж годувати їх доведеться інтенсивніше, додаючи в їжу мінерали та вітаміни. Годівниці для поросят можна купити на https://ukrferma.com.ua/ru/godivnitsi-dlya -porosyat/.
Особливості догляду
Щоб свині не хворіли, росли та давали великий приплід по двічі на рік, їм потрібно створити комфортні умови для життя та забезпечити гарне харчування. Правила догляду такі:
- Сарай теплий і сухий, без протягів;
- Температура для утримання поросят – 18-22 градуси, для свиней – 12-16 градусів;
- Регулярне прибирання в хліві (щоб не було інфекцій);
- Вологість повітря близько 70%;
- Після кожного годування посуд потрібно очищати, мити його лужними засобами слід хоча б раз на тиждень;
- У свиней повинен бути вільний доступ до води (при цьому її потрібно регулярно міняти, щоб вона залишалася свіжою);
- Потрібно розробити збалансований раціон, який свині отримуватимуть строго за графіком;
- Дезінфекція в хліві повинна проходити раз вмісяць.
Чим годувати
Отримати смачне м'ясо та сало можна за дотримання низки умов. Один з найважливіших – свиням слід давати якісну та збалансовану їжу. Усі корми умовно поділяють на: природні, грубі та економні. До першої групи відносяться продукти, що дають набір маси, вони впливають на смакові якості м'яса і сала:
- Буряк, картопля, гарбуз та морква;
- Просо та горох;
- Конюшина, кропива та люцерна;
- Сіна бобових;
- М'ясні відходи;
- Молочні продукти.
Корми з другої групи перетравлюються важко, але вони позитивно впливають на набір маси. Для цього тваринам дають кукурудзу, житнє та пшеничні висівки, гречку.Частка такої їжі не повинна перевищувати половини раціону.
У третю групу входять корми, які практично ніяк не впливають на якість м'яса та сала, а також не дають збільшення у вазі. Їх дають лише для того, щоб заощадити. Йдеться про макуху, вівса та сою. Щоб отримати якісне м'ясо та сало, потрібно виключити продукти цієї групи з раціону тварини за два місяці до вибою. Замість них дається їжа з першої групи.