запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Який мультиметр вибрати для домашніх завдань?

 

Домашнім майстрам, будівельникам електрикам та новачкам електронникам не обійтися без надійного мультиметра. Його використовують у побуті для перевірки провідних мереж на наявність розривів робочої напруги, справності електричного обладнання. Щоб зрозуміти, який саме вимірювач вибрати для домашнього використання, необхідно з'ясувати, які завдання він виконуватиме.

Для проектування та монтажу електромереж у квартирі вам буде достатньо найпростішого мультиметра, який відповідає таким вимогам:< /p>

  • Припустима похибка вимірювань від 0,5 до 2%


Цього цілком достатньо, якщо ви вирішили зайнятися підключенням електрики в будинку. Для більш глобальних завдань рекомендується купити мультиметр високої точності, наприклад аналогову модель. Ціна високоточних вимірювачів на порядок вища за стандартні моделі.

  • Поріг (межа) вимірювань або простими словами чутливість приладу.


Цей параметр має бути вказаний на корпусі мультиметра. Для домашнього використання достатньо діапазону напруги 200 мВ – 1000 В (постійного) та 200 мВ – 700 В (змінного). Зверніть увагу, щоб опір приладу був в інтервалі 200 Ом - 200 мОм, а сила електричного струму 2 мА - 20 А.

  • Розрядність мультиметра - це кількість символів після точки (ком), які будуть виводитися на екран приладу. У побуті достатньо двох.

  • Міцність корпусу


Під час ремонту трапляється всяке, тому не виключено, що вимірювач може впасти і пошкодитися. Рекомендується віддати перевагу цифровим моделям, які не такі чутливі до ударів і не вимагають кропіткого калібрування.

  • Заряд батареї


Як аналогові, так і цифрові моделі мультиметрів працюють від батарейок, яких вистачає на кілька місяців. Але при цьому аналогові мультиметри пропрацюють на одному комплекті акумуляторів вдвічі довше за цифрові.

  • Додатковий функціонал


Аналогові моделі не передбачають додаткових опцій таких як вимірювання температури, часу, звукового дзвінка, діодного тесту, індуктивності та інших параметрів на відміну від цифрових мультиметрів.


При виборі обов'язково звертайте увагу на країну виробника. В Україні ринок переповнений китайськими підробками, тож дуже важливо обрати надійний перевірений бренд. В інтернет магазині Electrokit у Києві пропонуються вимірювачі іменитих торгових марок: FLUKE, Guang Electronics, KEMOT, MASTECH, Owon, PeakTech, Pro'sKit, UNI-T, V&A.


Прийнято вважати, що стрілочний прилад – дуже застаріла модель, адже вона вимагає більш трепетного відношення в роботі та не оснащена додатковими функціями. Тому для використання будинку більш підходящим буде цифровий мультиметр. Сьогодні аналогові мультиметри застосовуються виключно у професійних майстернях чи наукових лабораторіях, там, де необхідно досягти максимально точних вимірів.