Сиров'ялена ковбаса вважається однією з найякісніших і натуральних. Саме тому попит на неї зростає з кожним роком. Вона чудово підходить для нарізки на будь-яку урочистість. Крім того, її можна вживати і щодня, брати із собою на роботу або просто ласувати нею на сніданок, обід чи вечерю. Це універсальний, ситний і корисний перекус. Подивимося, як готують таку м'ясну продукцію, що входить до її складу, як її краще зберігати та на що звертати увагу при її купівлі.
Технологія виробництва
При виробництві сиров'ялених ковбас грає роль якість сировини. Чим воно вище, тим кращим і смачнішим буде готовий продукт. Спочатку на виробництві готують сировину, роблять жиловку, а також обвалення м'яса. Маса, що вийшла, солиться, додаються спеції і все перемелюється у фарш. Потім формуються ковбасні батони. Їх підвішують у спеціальних приміщеннях, де вони витримуються, після чого вирушають на сушіння. Сушаться такі батони протягом тижня у спеціальних промислових сушарках. Після цього вони вирушають на ще одне, більш тривале сушіння на 4 тижні.
Така продукція (на відміну від сирокопченої) не проходить процедуру копчення. Вихід готової продукції становить близько 60% до початкової маси м'яса. Тому не варто дивуватися, що ціна сиров'яленої ковбаси вища, ніж варенки та копченої продукції. Є стандарт, за яким готують такий вид продукції. це ДСТУ 4427:2005.
Термін зберігання такої ковбаси – 45 діб, якщо зберігати її при температурі, яка не перевищує +15 °С. Ціна залежить від виробника та складу та знаходиться в межах від 100 до 300 грн/кг.
Як вибрати якісні ковбасні вироби?
Перед тим, як купити м'ясну продукцію, варто звернути увагу на кілька нюансів:
- склад;
- виробник;
- вага;
- термін зберігання;
- упаковка;
- ціна.
Понюхайте ковбасу: вона не повинна мати сильного різкого запаху. Якщо аромат занадто сильний, значить продукт містить ароматизатори. Вкраплення жиру (якщо вони передбачені складом) мають бути білого кольору, а колір самого м'яса має бути темним. Бажано, щоби у складі не було сої. Якщо ви бачите білий наліт на оболонці (не переплутайте його з пліснявою), це свідчить про високу якість товару.
Де вигідніше купити сиров'ялену ковбасу?
Щоб вигідно купити сиров'ялену ковбасу, рекомендуємо звертатися на оптові бази. Наприклад, це може бути оптова база ковбас «Пан Ковбаско», де представлена продукція від 30 виробників. Якщо ви хочете купити ковбасу в роздріб, тоді можна зайти в будь-який спеціалізований магазин, де пропонують широкий вибір ковбасних виробів. Рекомендуємо обов'язково читати склад, щоб бути впевненими як м'ясні вироби