Біле вино дарує неймовірну гаму вражень, смаків і ароматів. Комусь подобається сухе з ароматом цитрусових, комусь — напівсолодке, а інші не можуть уявити собі вечір без келиха ігристого. Але не всі знають, як уникнути розчарування вибором і знайти «своє» вино.
В магазинах доступний широкий асортимент різних вин, включаючи Мускат, Шардоне, Совіньйон Блан, Рислінг і Піно Гріджіо, і ви можете купити біле вино онлайн. Крім того, вина можуть бути сухими, напівсолодкими або навіть ігристими. Як обрати варіант до смаку — розповідаємо далі.
Які бувають білі вина: основні категорії
Непросто вибрати вино для конкретної страви, події або просто «на вечір для душі». Проте знання основних характеристик різних сортів напою допоможе вам вибрати найкращий варіант, не покладаючись лише на інтуїцію. Як правило, вино класифікують не лише за країною походження чи сортом винограду, також має значення рівень цукру. За цим показником білі вина ділять на:
- Сухі — мають попит серед гурманів та любителів класики. В цих напоях майже немає цукру, тому основний акцент винороби роблять на кислотності, мінеральності та натуральному смаку винограду. Сухі купажі чудово смакують з морепродуктами, рибою, сирами, а також як літній аперитив. Популярні сорти: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay без витримки.
- Напівсухі і напівсолодкі — мають вміст цукру 4–45 г/л, тому відрізняються більш збалансованим смаком. Такий алкоголь чудово підійде новачкам, для закусок підійдуть свіжі фрукти та легкі салати. Популярні сорти: Riesling, Gewürztraminer, Мускат.
- Солодкі і десертні — в них цукор повністю не ферментується, тому вони такі ароматні й насичені. Чудово підходять любителям солодощів, найкраще смакують до сиру з пліснявою або шоколадних десертів. Популярні сорти: Tokaji Aszú, Sauternes, Late Harvest Riesling.
- Ігристі — насичені вуглекислим газом, бувають сухими і напівсолодкими. Чудово підходять до святкового столу у поєднанні з канапками, сирною тарілкою, фруктами. Популярні сорти: Prosecco, Cava, Brut Nature.
Щоб підібрати свій ідеальний напій, починайте з напівсухих або напівсолодких вин. Для більшості новачків вони легші та приємніші. Не бійтеся пробувати різні сорти. Наприклад, смак, кислотність і аромат новозеландського Совіньйона Блана дуже відрізняються від французького. Також завжди читайте етикетку, адже вказівки про кількість цукру (сухий, напівсухий, off-dry, солодкий) можуть допомогти вам із вибором. Куштуйте, порівнюйте, фіксуйте свої враження та насолоджуйтеся подорожжю у світ винної майстерності!