запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Літні шини: як «взути» свій автомобіль за погодою

З настанням весни водії замислюються про зміну шин. Що потрібно знати, щоб «перевзути» свій автомобіль правильно?


Літня та зимова гума: у чому відмінності


Твердість — одна з основних характеристик покришок. Хороше зчеплення з дорогою за морозної погоди забезпечують м'які шини. Якщо не «перевзувати» машину і продовжувати їздити на таких покришках і влітку гарячим асфальтом, вони швидко прийдуть в непридатність. Тверді шини чудово показують себе на розпеченому дорожньому покритті, проте взимку ковзають навіть на безсніжних ділянках.


Ще одна відмінність — малюнок протектора. На зимових він нарізаний на тонкі ламелі для надійного зчеплення з заледенілою дорогою. Малюнок протектора на літній гумі забезпечує хороше водовідведення води від контактної плями і стійкість авто на високих швидкостях. На таких шинах менше горизонтальних канавок (ламелей). Якісні літні, зимові та всесезонні шини ви зможете знайти на сайті магазину kitaec.ua.


Що потрібно враховувати, вибираючи літню гуму


При купівлі нових покришок зверніть увагу на такі характеристики:

  • Індекс навантаження. Цей показник позначає максимальну вагу, яку може витримати шина (зазначений у технічних характеристиках транспортного засобу). Якщо ви плануєте возити на авто важкі вантажі, вибирайте покришки з індексом навантаження вище вказаного в документах.
  • Індекс швидкості. Параметр визначатиме максимальну швидкість, на яку розрахована гума, та коефіцієнт зчеплення з дорожнім полотном (у швидкісних шин він вищий).
  • Типорозмір. Виробники авто вказують рекомендовані параметри в інструкції та на наклейці, розташованій на внутрішній стороні лючка бензобака.
  • Малюнок протектора. Симетричні ненаправлені шини хороші для повільної їзди. Канавки на симетрично спрямованій гумі відмінно відводять воду від контактної плями і оберігають від аквапланування. Асиметричні ненаправлені покришки характеризуються жорсткістю та забезпечують відмінну керованість авто. Асиметрична спрямована гума використовується рідко через обмеження у напрямку обертання та несумісності покришок правої та лівої сторони.


Навіщо потрібно міняти шини


Своєчасна заміна покришок — гарантія вашої безпеки. Автоексперти рекомендують проводити цю процедуру двічі на рік — при зміні сезону. Якщо за вікном +7°С, вирушайте в автомайстерню. Деякі водії не вважають за потрібне змінювати зимові шини на літні і серйозно ризикують, тому що в теплу погоду машина на такій гумі стає менш керованою, помітно збільшується гальмівний шлях, а витрата палива зростає.