При відкритті закладу громадського харчування потрібно вирішити багато питань. Це реєстрація бізнесу, оренда приміщення, купівля обладнання, наймання персоналу, складання меню та вибір посуду. У стрімкому ритмі сучасного життя люди відмовляються від довгих трапез у ресторанах на користь швидкого перекусу на вулиці чи фудкорті. Тому такі заклади використовують одноразові тарілки та склянки. Але чи вони вигідні – давайте розбиратися.
Який посуд вигідніший – багаторазовий або одноразовий
Порівняння одноразового та багаторазового посуду:
- Витрати на покупку - до закладу потрібно придбати повний комплект посуду: тарілки, склянки, столові прилади. Вироби зі скла та порцеляни обійдуться набагато дорожче, ніж паперові та пластикові ємності. До того ж неминучий їхній бій, що спричинить нові витрати. При цьому посуд повинен бути однаковим. Якщо не знайдеться комплект потрібного дизайну, доведеться оновлювати весь посуд у ресторані. Одноразові вироби дешевші. Якщо купити одноразовий посуд оптом у великому обсязі можна отримати заощадити. Постачальники пропонують постійним замовникам знижки та програми лояльності.
- Витрати на миття та утилізацію – багаторазові тарілки та гуртки необхідно мити. Для цього купуються миючі засоби та губки. Також збільшується витрата води. Для миття посуду наймається окрема людина, що тягне за собою додаткові витрати на заробітну плату. Одноразовий посуд не потрібно мити, він вирушає на утилізацію. Це заощаджує час персоналу, працівники обслужать клієнтів швидше, що збільшить потік відвідувачів. До того ж, не потрібно витрачатися на покупку миючих засобів і оплачувати великі рахунки за комунальні послуги.
- Зберігання – багаторазовий посуд потребує багато місця. Для неї потрібно виділити полиці та шафки. Одноразові ємності можна зберігати чарками. Це заощаджує місце при зберіганні.
- Естетична складова – багаторазовий посуд виглядає солідніше. Це факт. Однак і одноразові ємності виглядають не менш привабливими. Представлений величезний вибір дизайну. Також можна скористатися послугою брендування, яка передбачає нанесення на посуд логотипу та назви закладу. Таким чином, ємності послужать у рекламних цілях.
Ще одна перевага одноразового посуду над багаторазовими комплектами – можливість продажу блюд на винос.
Коли доцільно використовувати одноразовий посуд
Одноразові комплекти посуду користуються попитом у таких закладах:
- служби доставки та кейтерингу – їм потрібно привезти страви свіжими та теплими, при організації заходу на виїзді ще й потрібно накрити на стіл у не завжди підходящих для цього умовах, наприклад, на природі;
- фудкорти та ресторани швидкого харчування – обслуговують великий потік клієнтів та продають їжу на винос;
- ресторани та кафе – пропонують страви із собою та запаковують залишки їжі, залишеної на столі.
У той же час і багаторазовий посуд має широку сферу використання. Вона виглядає солідніше і дозволяє гарно оформити подачу страви. Такі вироби використовують у кафе та ресторанах для сервірування столів. До того ж, на відміну від одноразових ємностей, не потрібно занадто часто поповнювати запаси посуду.
Таким чином, у кожного виду посуду є свої переваги та недоліки. Тому у закладах громадського харчування використовуються як одноразові, так і багаторазові тарілки.