запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Як вибрати якісні сантехнічні матеріали

Облаштування зручного та затишного помешкання неможливе без проведення важливих та подекуди непомітних допоміжних робіт. Умовно кажучи, можна придбати хоч золотий унітаз, проте без правильного підключення його до систем каналізації та водопостачання він так і залишиться нефункціональним металобрухтом (нехай і дуже коштовним). Тобто, якщо говорити про сантехнічні матеріали, то варто брати до уваги весь комплекс виробів та фасонних частин. А не лише те, що, як то кажуть, лежить на поверхні.
 

Для того, аби розвести по квартирі в новобудові чи приватному будинку різноманітні комунікації, потрібні чималий час та гарні гроші. При цьому варто розуміти, що економія в такому питанні завжди вилазить боком. Як казав один знайомий сантехнік, унітаз та ванну можна купити будь-які, а ось труби та інше причандалля тільки найкращі. Тому спробуємо розібратися, чи є труба нержавіюча найкращим вибором для облаштування будинкових комунікацій.
 

Плюси на мінуси використання труб з нержавійки


Нержавіюча сталь — це сплав, який за умови грамотного підбору легуючих хімічних елементів може отримати фактично будь-які властивості. Ця особливість стала причиною широкої популярності нержавіючого прокату. Він використовується практично в усіх галузях промисловості, будівництві, архітектурі та дизайні.


Щодр труб нержавіючих, то вони застосовуються для будівництва магістральних трубопроводів високого тиску, в інженерних мережах теплопостачання, для подачі гарячої та холодної води, в харчовій промисловості для перекачки напівфабрикатів чи готового продукту. Звичайно, для транспортування нафти та газу та використання в сантехнічній сфері потрібні зовсім різні марки нержавіючої сталі та труби — вимоги до типорозмірів та умов експлуатації аж ніяк не однакові. А ще варто згадати, що в хімічній промисловості по трубопроводах можуть пускати агресивні середовища, як от сірчану чи соляну кислоту. І, в будь-якому випадку, нержавіюча сталь забезпечує гідні герметичність та довговічність.   


Отже, підсумуємо чесноти труб з нержавійки:

  • антикорозійні властивості;
  • міцність;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • низький коефіцієнт температурного розширення, що майже виключає деформації під час сильного нагріву;
  • стійкість до агресивних середовищ та хімічно активних речовин, наприклад, до молочної, бензойної, оцтової, азотної кислот;
  • широкий діапазон робочих температур;
  • термін експлуатації сягає десятків років;
  • різні способи інсталяції — за допомоги зварювання, різьбових фітингів, фланців тощо.


Варто зазначити, що деякі матеріали мають конкретні характеристики, що перевершують показники нержавіючої сталі. Скажімо, мідь чи алюміній можуть похвалитися вищою теплопровідністю. Проте це компенсується іншими кращими параметрами нержавійки. Наприклад, значно меншим коефіцієнтом температурного розширення чи більшою міцністю. До того ж мідь — дуже пластичний матеріал, що не сприяє надійності з’єднання та довговічності трубопроводу. Також не слід забувати, що мідь приблизно втричі дорожча за нержавійку.    


За аналогією, хоча полімерні системи з ПВХ, ПП, чи зшитого поліетилену значно легші, їх можна експлуатувати в значно вужчому діапазоні температур. Вищий коефіцієнт температурного розширення сприяє деформаційним змінам та зменшує термін служби полімерних труб. 


Нарешті вища вартість нержавіючої труби у порівнянні з виготовленої зі звичайної сталі компенсується видатною антикорозійною стійкістю та довговічністю. Тому труба нержавіюча — оптимальний вибір, з якого боку не подивитись.