запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Сезонна алергія у дітей: що потрібно знати батькам


Здоров'я дитини має значення для батьків. З кожним місяцем дорослі все краще розуміються на поведінці своєї дитини, впізнаючи як позитивні, так і негативні реакції на ті чи інші подразники. Але що робити, якщо ми не можемо чітко визначити, від чого страждає дитина? Пилок рослин і трав викликає алергічні реакції, які дуже легко сплутати зі звичайною застудою. Як відрізнити звичайну інфекцію від сезонної алергії? Коли слід вести дитину до лікаря? І як позбавити дитину від всюдисущого пилку?
 

На що звернути увагу?


Насправді, з першого погляду складно визначити, чи є нежить у дитини наслідком алергії, чи це початок вірусної інфекції. Тим більше, що ознаки можуть бути практично ідентичними. Нежить, червоні очі, трохи підвищена температура, головний біль і біль у животі. Тому перш, ніж записувати дитину на прийом до лікаря, важливо спостерігати за її реакцією у певних ситуаціях. Досить швидко ми зможемо визначити, яким має бути наступний крок.

Алергію можна запідозрити у таких випадках:

  • якщо у дитини спостерігаються такі симптоми, як кашель, нежить, закладеність носа, очі, що сльозяться;
  • ці симптоми не посилюються протягом короткого періоду часу, а виділення мають однаковий колір та консистенцію;
  • перелічені симптоми не супроводжуються високою температурою;
  • симптоми виникають раптово (наприклад, у сезон пилку) та посилюються, коли дитина перебуває у безпосередньому контакті з алергенами (на прогулянці), та зменшуються після повернення додому. Якщо ці симптоми виявляються вже деякий час, це перша ознака того, що у вашої дитини може бути проблема з алергією.

 

Що робити, якщо ви помітили симптоми алергії у дитини?


Якщо ви помітили симптоми у дитини під час прогулянки, необхідно якнайшвидше видалити алергени з його шкіри. Тому ми рекомендуємо викупати дитину та переодягнути її після повернення додому, а потім застосувати безрецептурні засоби, які допомагають нейтралізувати алергічні симптоми.


При нежиті корисний розчин морської води, який можна застосовувати кілька разів на день. Про самостійне лікування дитини не може бути й мови! Наступний крок, якщо симптоми не зникають, - відвідування алерголога та проведення алергопроб, щоб точно визначити причину, на що саме у вашої дитини алергія. У разі алергії на пилок найдостовірніші результати дають шкірні тести, які найкраще проводити лише після сезону пилку.


Алергічний риніт, особливо у дитини, має бути обов'язково проконсультований лікарем. Алергія, перш за все, дуже стомлююча, хворий почувається некомфортно, відчуває утруднене дихання (відчуття закладеності носа), і часто супроводжується свербінням шкіри та кон'юнктивітом. Алергія несе ризик розвитку астми, тому не варто недооцінювати будь-які симптоми.


Педіатр або алерголог вирішить, чи можна вашій дитині приймати антигістамінні препарати і чи знаходиться вона у тому віці, коли доцільно проводити алергопроби (деякі люди можуть «переростати» алергію від сезону до сезону).
 

Література


1. Ariano R, Canonica GW, Passalacqua G. Можлива роль кліматичних змін у змінах сезонів пилку та алергічної сенсибілізації протягом 27 років. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010 r;104(3):215-22.

2. Bousquet J, Ansotegui IJ, van Ree R, Burney PG, Zuberbier T, van Cauwenberge P. Європейський Союз зустрічає виклик зростаючої важливості алергії та астми в Європі. алергія. 2004;59(1):1-4.

3. D Amato M, Cecchi L, Annesi-Maesano I, D Amato G. Новини про зміну клімату, забруднення повітря та алергічні тригери астми. J Investig Allergol Clin Immunol. 2018; 28 (2): 91-97.