запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Класи захисту окулярів проти сонця

Сонцезахисні окуляри - невід'ємний супутник кожного влітку, незамінний засіб для порятунку очей від шкідливого впливу ультрафіолету. Щоб вони виконували свою функцію, необхідно правильно їх підібрати, з урахуванням усіх властивостей. Один із ключових параметрів, на які слід звернути увагу при виборі, є ступінь захисту. Вона позначає силу затемнення лінз та рівень фільтрації УФ-випромінювання.
 


 

Типи сонцезахисних окулярів


Вирізняють три різновиди. Cosmetic – поєднує аксесуари, що виконують декоративну функцію. Generen – до них відносяться окуляри зі стандартним захистом. Зазвичай, виробники випускають товар такого типу. Він чудово підходить для використання в умовах міста. High UV-protection – моделі для походу в гори, відпочинку на морі. Нерідко оснащені додатковими особливостями, наприклад, фільтрацією синього спектру.
 

Ступінь затемнення


Ще один важливий параметр, що характеризує сонцезахисні окуляри. Він показує, наскільки насичений у лінзи колір і, який відсоток променів вона здатна розсіяти. Існує п'ять категорій:

  1. Нульова - практично прозорі окуляри, Що пропускають 80-100% світла. Зазвичай використовуються у декоративних цілях. Їх не можна носити в сонячні дні, тому що вони не зменшують яскравість освітлення та не захищають очі від шкідливого випромінювання.
  2. Перша – пропускають 43–80% світла. Використовуються в умовах слабкої сонячної активності: у похмуру погоду, на світанку чи заході сонця. Від яскравих променів вони не захистять, особливо у горах, де постійне навантаження на очі.
  3. Друга - універсальний варіант зі ступенем фільтрації 57-72%. Це помірний захист для використання у повсякденному житті.
  4. Третя – підійде для любителів активного відпочинку на природі, особливо у місцях, де багато яскравого сонця. Лінзи пропускають 8-18% променів і відбивають УФ-випромінювання. У них можна сміливо гуляти пляжем, вирушати в гори. Це найпопулярніша категорія у любителів активного відпочинку.
  5. Четверта – повний захист від сонця. Тільки 3–8% променів може проникнути крізь них. Випускаються для підкорення вершин чи дослідження пустель. Їх заборонено використовувати за кермом, оскільки вони значно знижують видимість.

Вибираючи сонцезахисні окуляри, враховуйте як зовнішній вигляд, а й функціональні характеристики. Клас захисту - головний параметр, що визначає ефективність роботи лінз за своїм призначенням (розсіювання світла та відсікання УФ-спектру). Правильний вибір – запорука комфортного використання аксесуара та мінімізація ризиків виникнення травм.