запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

5 правил, які допоможуть уникнути онкозахворювань

Чи замислювалися ви, яку силу має правильне харчування? Чи знаєте, що регулярне вживання жирних Омега-3 кислот і вітамін D3 2000 ME Чи попереджає поява пухлинних утворень? Шукаєте мотивацію для занять спортом? Розповідаємо про 5 незамінних подарунків, які ви можете зробити своєму організму вже сьогодні!

  1. Відмовтеся від куріння

За статистикою, ця шкідлива звичка — один із найпотужніших факторів, що підвищують ризик онкології. Вся справа в отруйній дії бензопірену, полонію та інших канцерогенів - речовин, що утворюються в процесі згоряння тютюну. Зловживання сигаретами призводить до раку не тільки легень, а й гортані, підшлункової залози, печінки, шийки матки та інших органів. При цьому багато людей виправдовують куріння тим, що воно допомагає знімати емоційну напругу і розслаблятися. Але ж це ілюзія! Насправді нікотин лише підвищує загальну тривожність та гостру реакцію на стрес.  

  1. Підвищіть якість харчування

Чим різноманітнішим буде ваш щоденний раціон, тим краще! Мінімум рафінованого цукру, простих вуглеводів та трансжирів. Злакові, боби, морська риба, нежирне м'ясо, свіжі овочі та фрукти, кисломолочні продукти — все те, завдяки чому ШКТ працюватиме активно та злагоджено. Також варто збільшити кількість продуктів-антиоксидантів у харчуванні. До них відносяться зелений чай, червоне вино, ягоди, часник та томати. І не забудьте про додатковий прийом Омега-3 кислот, а також вітамінів D та Е, які допомагають створювати потужний протипухлинний бар'єр.  

  1. Рухайтесь

Люди, які ведуть сидячий спосіб життя, ризикують набагато більше, ніж ті, хто вибрав бути активними. При цьому необов'язково щодня катувати себе тривалими тренуваннями - на це готові піти одиниці. Вибирайте те, від чого отримуєте насолоду! Щоденна ходьба в комфортному темпі протягом 40–60 хвилин, танці, плавання, їзда велосипедом, йога, прогулянки з собакою — головне, щоб усі м'язи, включаючи серцеві, отримували регулярне «тренування».

  1. Позбавтеся зайвої ваги

Надлишок жирової тканини – це не лише надмірне навантаження на суглоби, але й одна з причин розвитку 11 типів раку. «Під прицілом» виявляються молочна залоза та пряма кишка, жовчний міхур та протоки, печінка та підшлункова. Вся справа в тому, що через збільшення вісцерального жиру знижується ефективність імунітету, порушуються вироблення гормонів та зростання клітин. Особливо негативно впливає надмірна вага на розвиток онкології після настання менопаузи.

Як перевірити, чи перебуваєте ви у групі ризику? Розділіть коло талії на коло стегон: якщо показник більше 0,9 (у чоловіків) або 0,8 (у жінок), варто переглянути харчування та збільшити фізичну активність. Також ви можете розрахувати індекс маси тіла, використовуючи онлайн-калькулятор: якщо отримана цифра перевищує 18,5-27,5, можна говорити про зайву вагу. Але не перестарайтеся зі схудненням - жирова тканина необхідна нам для вироблення гормонів, вуглеводного обміну та інших життєво важливих функцій.

  1. Вчіться боротися зі стресом

Ми не завжди можемо усунути з життя стрес, але в наших силах навчитися з ним жити. Важливо перестати зациклюватися на тих самих ситуаціях, і навіть разом із лікарем підібрати препарати, які знижують тривожність (в окремих випадках ефективна навіть проста валеріана). Крім того, можна "включити" дофамінову систему - щодня створювати маленькі цілі та отримувати задоволення від їх виконання. А ще у справі боротьби зі стресом дуже важливим є здоровий повноцінний сон.


Лікарі не перестають повторювати: профілактика - один із головних способів знизити ймовірність онкології. На жаль, нам не дано вплинути на генетику, проте успішна реалізація хоча б одного пункту з нашого списку суттєво зменшить ризик розвитку злоякісних новоутворень!