запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

"Зелена карта" - що це і навіщо вона потрібна

Більшість автомобілістів чудово знають, що таке страховка ОСАЦВ. Водночас, для багатьох залишаються невирішеними питання щодо того, як застрахувати відповідальність водія, якщо збираєшся за кордон, і що таке «Зелена карта». Адже це, по суті, аналог ОСАЦВ, лише зона його страхового покриття є виключно межами України. Раніше наявність такого договору обов'язково перевіряли на кордоні, а зараз, під час воєнного стану, це роблять далеко не завжди. Але це не означає, що без такої страховки можна спокійно їздити європейськими дорогами. Тому краще заздалегідь купити «Зелену карту» в Україні, щоби потім не страхувати відповідальність водія за європейськими цінами.

 


 

"Зелена карта" - що це і як вона працює


Це обов'язковий страховий договір, який має на меті захистити цивільно-правову відповідальність водіїв перед іншими учасниками дорожнього руху. Зелена карта покликана компенсувати завдані збитки, якщо власник поліса стане винуватцем ДТП. Необхідність мати таку автострахування доводиться такими факторами:

  • ремонт автомобілів за кордоном коштує набагато дорожче, ніж у нашій країні. "Зелена карта" дозволить вам заощадити велику суму грошей, якщо ви спровокуєте ДТП;
  • відсутність цього страхового поліса може бути покарана штрафом у розмірі десятків тисяч євро. У деяких випадках навіть можливі конфіскація авто та депортація з країни.


Виходячи з перерахованого вище, стає зрозумілим, що краще придбати «Зелену карту» в Україні та спокійно їхати за кордон, знаючи, що у разі ДТП компанія, де був оформлений поліс, завжди прийде на допомогу.
 

Як краще придбати страховку


Щоб придбати «Зелену карту» онлайн, достатньо зайти на сайт компанії, яка має право на страхування авто, що виїжджають за кордон, і в спеціальні графи внести дані про себе та свій автомобіль. Після заповнення всіх необхідних рядків інформація надсилається фахівцям компанії. Наступний крок - внесення оплати за поліс, після чого документ буде надіслано на вказаний email. Зберігати договір можна на будь-якому доступному гаджеті.


Вся інформація про куплену страховку відразу потрапляє до бази МТСБУ, що представляє систему «Зелена Карта» в Україні. Тому перевірити дійсність страховки просто: достатньо на сайті національного бюро у спеціальне вікно ввести номер полісу чи номер авто.



 

Як переоформити страховку на автомобіль, перебуваючи за кордоном


Буває так, що доводиться затриматися, перебуваючи за кордоном, і страховка закінчується. Що ж робити? Купувати поліс у місцевої страхової? Ні, це не потрібно робити. По-перше, ціна на нього в країнах Європи буде набагато вищою, ніж в Україні. По-друге, купити нову «Зелену карту» в української компанії можна знову ж таки за допомогою інтернету.


Європейські країни давно вже використовують таку систему страхування і це дуже зручно. Наприклад, якщо ви перебуваєте в Бельгії, а на кілька днів поїхали до Франції своєю машиною, оформляти новий договір не потрібно, достатньо мати на руках старий.


Тож «Зелена карта» — це вигідне рішення для мандрівників Європою та деяким іншим країнам — членам міжнародної системи.