запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Огляд Ліги чемпіонів: головні нововведення у сезоні

Сезон 2023/2024 став останнім для групової системи в єврокубках, яка вже стала класикою. Щоб підвищити видовищність турніру та збільшити градус інтриги, Ліга чемпіонів, Ліга Європи та Ліга конференцій тепер проходитимуть за «швейцарською» схемою. Незважаючи на суттєві зміни, вона зовсім не є чимось незрозумілим. Розібратися, що ж є оновленим форматом змагань, допоможе невеликий огляд Ліги чемпіонів.



 

Як уже можна зрозуміти, зміни торкнулися регламенту проведення основного етапу турніру. Раніше його учасники ділилися на групи по 4 клуби та грали один з одним двічі: вдома та на виїзді. Тепер такий поділ пішов у історію. Усі 36 команд, які візьмуть участь у новому сезоні ЛЧ, потраплять до однієї спільної групи. Може здатися, що все стане заплутаним. Але більш детальні огляди Ліги чемпіонів показують, що турнір справді стане цікавішим, а слідкувати за ним буде не складніше, ніж раніше.
 

Розклад Ліги чемпіонів продовжується: матчів побільшає


Найбільш радикальним нововведенням ЛЧ стає навіть не перехід на нову схему, а збільшення кількості матчів. Раніше команди грали по 6 матчів - двічі з кожним суперником по квартету. Новий формат передбачає проведення 8 ігор. Під час жеребкування кожна команда отримає 8 суперників із різних кошиків. Матчі проти половини з них будуть домашніми, інші половини – виїзними. Розклад Ліги чемпіонів передбачає такі календарні слоти для ігор:

  • 1-й тур – 17–19 вересня;
  • 2-й тур – 1–2 жовтня;
  • 3-й тур – 22–23 жовтня;
  • 4-й тур – 5–6 листопада;
  • 5-й тур – 26–27 листопада;
  • 6-й тур – 10–11 грудня;
  • 7-й тур – 21–22 січня;
  • 8-й тур – 28–29 січня.


У клубів із західноєвропейських чемпіонатів подібні зміни у розкладі Ліги чемпіонів можуть не викликати захоплення, але вони не стануть великою проблемою. А от для українських команд, як і для представників інших країн із великою зимовою паузою, завдання ускладнюється. Навіть якщо січневі матчі виявляться виїзними та пройдуть у регіонах із теплим кліматом, заради них доведеться скорочувати відпустку та змінювати графік зимових підготовчих зборів.
 

Таблиця Ліги чемпіонів стане загальною


Оскільки у новому форматі всі клуби будуть зведені в єдину велику сітку, таблиця Ліги чемпіонів тепер стане спільною. Клуби зможуть набрати за сезон 24 очки і від показаного результату залежатиме підсумкове місце. У разі рівності підуть додаткові показники, такі як кількість забитих і пропущених м'ячів або результати особистих зустрічей. Розподіл путівок буде наступним:

  • з 1 по 8-е місця – вихід до 1/8 фіналу;
  • з 9 по 24-е місця – вихід до 1/16 фіналу;
  • з 25 по 36-те місця – вибуття з єврокубків.


Новий формат не передбачає переходів команд між турнірами. Якщо раніше ФК, які посіли треті місця у групових таблицях Ліги чемпіонів, вибували до Ліги Європи, то тепер такі «майже аутсайдери» або отримають путівки до 1/16, або припинять виступи в єврокубках.

Автор sport.ua: Сергій Циба