запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Що таке сендвіч-панелі, і як вони виробляються?

Сендвіч-панелі – практичний та зручний у використанні сучасний будівельний матеріал. З їхньою допомогою можна істотно скоротити терміни зведення будівель та споруд та здешевити вартість реалізації проекту. Не дивно, що в наш час сендвічі широко застосовують під час будівництва комерційних та інфраструктурних об'єктів.
 

Мабуть, важко знайти місто в Україні, в якому не було б збудовано жодної будівлі з такого матеріалу. Наприклад, покрівельні та стінові сендвіч панелі в Одесі використовувалися при спорудженні торгових центрів та супермаркетів, логістичних та спортивних комплексів, виробничих приміщень тощо. Давайте з'ясуємо, що являють собою такі будівельні «бутерброди» і як їх виробляють. 
 

Сендвіч - неїстівний бутерброд, що копіює свого поживного «собрата» 


Конструкція панелі запозичена у предмета перекушування - посудіть самі: знизу і зверху знаходяться профільовані листи оцинкованої сталі, а між ними прошарок з утеплювача, наприклад, мінеральної вати або пінополіуретану. Тобто замість булочки та смачного наповнювача (шинки, ковбаси, сиру тощо) використано сучасні будівельні матеріали. 


Спільно вони утворюють композитні панелі, готові до укладання. Спеціальні замки дозволяють швидко з'єднати їх між собою та закріпити на підставі – каркасі майбутньої будівлі. У ролі «скелета» споруди виступають металоконструкції. При цьому утеплювати та облицьовувати фасад немає необхідності – утеплювач входить у конструкцію сендвіч-панелей, а полімерне покриття поверхні оцинкованої сталі виглядає естетично та одночасно захищає метал від несприятливих зовнішніх впливів.


В результаті за допомогою такого матеріалу можна швидко та недорого будувати об'єкти різного функціонального призначення. Наприклад, порівняно з використанням цегляної кладки, трудовитрати скорочуються майже в 3 (!) рази, а навантаження на фундамент знижується приблизно в 35 разів.  
 

Як виготовляють сендвічі 


Загалом процес виробництва панелей виглядає так:

  1. Рулонна оцинкована сталь з полімерним покриттям кріпиться на спеціальний барабан, що розмотує.
  2. Сталь проходить обробку на прокатному стані - проходячи через валки метал набуває необхідної форми профілювання. Також відбувається формування сполучних замків. 
  3. На внутрішній бік профільованого листа автоматично наноситься спеціальний клей - для цього заготовка розміщується так, щоб поверхня з полімерним покриттям була внизу. 
  4. Далі на металеву підкладку впритул накладаються ламелі з мінвати, попередньо підігнані під розміри панелей.
  5. По краях розташовуються ламелі, що пройшли обробку фрезеруванням - вони необхідні для формування з'єднання «паз-гребінь». 
  6. Автоматично наноситься другий клейовий шар.
  7. Зверху розміщується верхній лист, який завершує формування сендвіча.  
  8. Наш «бутерброд» майже готовий, але залишається досягти надійного з'єднання складових частин між собою – це робиться за допомогою преса. Клей полімеризується, і панель перетворюється на монолітну єдину конструкцію. 
  9. Готові панелі штабелюються, упаковуються та переміщуються на склад або відвантажуються замовнику. 


Якщо використовується прошарок із пінополіуретану, то технологія видозмінюється. У такому разі два профільовані листи майбутньої панелі розміщуються паралельно один одному, а в простір між ними спінюється рідкий пінополіуретан. Процес чимось нагадує автоматичне заливання кетчупу у французьку булку при формуванні хот-догу. Далі утеплювач полімеризується і, твердне, приклеюється до профільованого металу.


Раніше ряд технологічних процесів під час виробництва сендвічів здійснювався вручну. Сьогодні солідні підприємства використовують повністю автоматичні лінії. Таке обладнання не тільки виключає помилки через прояв того самого «людського фактора», але також значно продуктивніше.