запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Види спортивних добавок

У спортивній індустрії існують добавки для всього: зараз магазин спорту більше схожий на аптеку, ніж аптека. Однак у загальному наближенні основні категорії, які представлені на muscle.ua, можна позначити як "харчування" та "вітаміни".
 


 

Які добавки входять до категорії “харчування”


Їх декілька:

  • Протеїн - найбільша базова харчова добавка з тієї простої причини, що заняття спортом вимагають більше білка, ніж середньостатистичний спосіб життя, а поглинати десятки яєць або тонни стейків складно з безлічі причин, що не мають відношення до спорту. Однак кілька порцій протеїну в день чудово справляються із завданням, і це робить його найулюбленішою та найсмачнішою добавкою з усього, що стоїть на полицях. Тут відразу слід сказати про казеїн, який ще називають "нічним" протеїном. Він всмоктується в кров дуже повільно, тому найчастіше його приймають перед сном, щоб м'язи були "ситими": це перешкоджає катаболізму, тобто ефекту на фоні голоду, коли йдуть білкові запаси з м'язової тканини. Якщо намагатися наростити масу, катаболізм – головний ворог, і казеїнові продукти чи добавки – один із найефективніших способів у боротьбі з ним.
  • BCAA - той же протеїн, з якого прибрано майже все, крім декількох основних амінокислот, абсолютно необхідних для м'язового росту. При дуже грамотному підході до планування раціону дозволяють у деяких випадках обійтися взагалі без протеїну, оскільки і там, і там усі речовини по суті містяться в звичайній їжі. Сприяють відновленню та зростанню м'язів.
  • Креатин – теж їжа, оскільки є ізольованим компонентом м'ясних продуктів. Це азотовмісна карбонова кислота, що бере участь в енергетичному обміні в м'язових та нервових клітинах, безпосередньо впливає на максимальні силові показники. Деякі професійні спортсмени приймають креатин прямо на тренуваннях, використовуючи його на зразок енергетичних батончиків.


Замикають групу харчових добавок гейнери. Гейнер від англ. "gain", тобто "одержувати, добувати" - це комплексна добавка, яка відрізняється від звичайного протеїну в основному наявністю вуглеводів. Так як такі добавки завантажені енергією, вони потрібні суто для швидкого набору маси, і якщо перелічені вище препарати іноді використовуються у звичайній медицині, наприклад, для хворих, яким потрібна підтримка поживними речовинами без навантаження на кишечник, гейнер краще приймати тільки у поєднанні з важкими тренуваннями і тільки якщо точно знати, що робити.
 

Що мається на увазі за "вітамінами"


Це як, власне, вітамінні комплекси, так і різноманітні підтримуючі препарати для жироспалювання, підвищення тестостерону, здоров'я суглобів, зв'язок та шкіри. Найпопулярніші з них такі:

  • L-карнінін - позиціонується як добавка, що сприяє жироспаленню. Карнітин бере участь у процесах перенесення жиру в мітохондрії м'язової тканини, де він може бути використаний як джерело енергії.
  • Колаген – білок, який, по суті, тримає клітини кісткової та зв'язкової тканини разом, тіло людини складається з нього аж на шість відсотків. Заняття спортом означають додаткове навантаження на каркас, тому додатковий прийом колагену допоможе підтримувати його здоров'я.
  • ZMA та бустери тестостерону - окремим пунктом у спортивній індустрії йдуть комплекси для нейронної активності, а також для підтримки лібідо та сексуального здоров'я. Кожна компанія прагне запатентувати власну формулу, але в основі нейростимуляторів, як правило, завжди лежать цинк, магній та комплекс вітамінів для їх засвоєння. Бустери тестостерону для чоловіків та естрогену для жінок складаються з препаратів та інгредієнтів різного ступеня перевіреності, наприклад, вітекс або клопогон.