запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Вітамін Е та підтримка імунної системи вагітних для запобігання захворюванням


Вітамін Е також часто називають вітаміном молодості чи родючості – і цих термінів практично достатньо, щоб описати його властивості. Вітамін Е є дуже потужним антиоксидантом і тому виводить із організму вільні радикали, які відповідальні за старіння та виникнення низки захворювань. Крім того, він захищає клітинні мембрани від пошкоджень, перешкоджає окисленню вітаміну А і молекул поліненасичених жирних кислот, має поживні, регенеруючі властивості, бере участь у процесі згортання крові, а його оптимальний рівень у крові допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням, перешкоджаючи накопиченню атеросклеро. судин.


Підтримувати рівень вітаміну Е на належному рівні життєво важливо для нашого здоров'я та краси. Він допомагає нашій шкірі довше зберігати сяйво та молодість. Не менш важливим є і його позитивний вплив на фертильність як у чоловіків, так і у жінок. Він підтримує функціонування репродуктивної системи та процес сперматогенезу. Тому він не повинен бути відсутнім у нашому щоденному раціоні.


Чому вітамін Е для вагітних жінок так важливий? Спробуймо це з'ясувати.
 

Яка потреба у вітаміні Е під час вагітності?


Потреба вітаміну Е під час вагітності становить 10-19 мг на добу. Це трохи більше, ніж потрібно організму жінки до зачаття. Хороша новина полягає в тому, що здебільшого всю добову дозу можна отримати з їжею. Дефіцит вітаміну Е під час вагітності трапляється рідко.

Дефіцит вітаміну Е під час вагітності може виникнути:

  • у вагітних, які дотримуються неправильного харчування,
  • з порушеннями всмоктування,
  • у вагітних, які страждають на целіакію,
  • при запальних захворюваннях кишківника (наприклад, хвороба Крона).

 

Які наслідки дефіциту вітаміну Е під час вагітності?


Дефіцит вітаміну Е під час вагітності може мати небезпечні наслідки для майбутньої матері та її дитини. Помічено, що недостатнє надходження цієї речовини сприяє передчасному розриву плодових оболонок, викидня і сприяє народженню дитини з низькою вагою. Також підвищується ризик прееклампсії.


Симптоми дефіциту вітаміну Е під час вагітності включають:

  • ослаблена м'язова функція,
  • ушкодження нервів,
  • зміна кольору шкіри,
  • надмірна втома,
  • слабкість,
  • параліч м'язів.

 

Де взяти вітамін Е під час вагітності?


Вітамін Е при вагітності слід одержувати насамперед із їжі. Вагітна жінка повинна стежити за тим, щоб її раціон містив усі необхідні поживні речовини, вітаміни та мінерали. Страви повинні бути різноманітними, калорійними та вживатися через рівні проміжки часу. Слід виключити з меню продукти, які зазвичай вважаються шкідливими (смажені, жирні, із високим вмістом цукру, висококалорійні, оброблені).


Джерелами вітаміну Е в раціоні є: помідори, капуста, гарбуз, червоний перець, оливкова олія, броколі, малина, спаржа, рапсова олія, морква, мигдаль, чорна смородина, насіння соняшника, ожина, шпинат, ківі, чорниця, малина, манголь соняшникова олія.
 

Чи потрібний додатковий прийом вітаміну Е під час вагітності?


Додатковий прийом вітаміну Е під час вагітності необхідний, якщо виявлено його дефіцит. Добавки можуть використовувати люди, у яких з різних причин порушено засвоєння поживних речовин. Також препарати слід приймати вагітним жінкам, які помітили симптоми дефіциту вітаміну Е.

 

Література


1. Єлісєєва, Т., & Мироненко, О. (2018). Вітамін Е опис, користь, вплив на організм та найкращі джерела. Журнал здорового харчування та дієтології, 4(6).

2. Булгаков, С. (2007). Вітамін Е-високоефективний антиоксидант. Лікар, (8), 44-47.

3. Фофанова, І. Ю. (2008). Полівітаміни під час вагітності: що нового. Гінекологія, 10 (2), 20-4.

4. Капралов, А. А., Донченко, Г. В., & Петрова, Г. В. (2003). Роль вітаміну Е у процесах функціонування клітини. Антиоксидантні та неантиоксидантні механізми. Успіхи сучасної біології, 123 (6), 573-589.