запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Як захистити своє новаторство: патентування промислових зразків в Україні

Сьогодні, в умовах повної конкуренції, коли існує незліченна кількість компаній, які займаються тим самим бізнесом з тими самими товарами чи послугами, конкуренція спонукає до інновацій та оригінальності. Промислові зразки щодо дизайну продуктів, з яких вони виготовляються, допомагають створити унікальний імідж компанії та привернути увагу споживача. Як наслідок захист інтелектуальної власності став звичним питанням у свідомості власників. Безперечно, причиною цього стало серед іншого запровадження в Україні за часів незалежності патентування промислових зразків, що значно розширило можливості захисту прав авторів та використання інтелектуальної власності як ефективного інструменту у бізнес-стратегії. Тому, якщо ви розробили унікальний дизайн продукту та хочете захистити свої права, важливо ще й отримати патент на промисловий зразок в Україні що забезпечить вам ексклюзивні права на використання вашого зразка.
 

Процес патентування промислових зразків


Патентування промислового зразка в Україні включає подання заявки до Українського інституту інтелектуальної власності (Укрпатент). До заявки додаються заявка, пояснювальний матеріал з ілюстративними прикладами та дані про заявника. Щодо відповідності встановленим критеріям новизни та оригінальності промислового зразка, то це особливо важливо, оскільки саме це вважатиметься основою для видачі патенту.


Після подання заявки справа переходить до формальних передумов, а також до пошуку новизни та оригінальності. У разі позитивного рішення відомство видає патент, який надає заявнику право на виключне використання промислового зразка та унеможливлює його незаконне використання будь-якою третьою особою.
 

Які переваги патентування в Україні


Отримання патенту промисловий зразок має кілька переваг. По-перше, він забезпечує власнику певний рівень правового захисту від копіювання та розповсюдження продукту без згоди власника. У цьому випадку отримання патенту дає змогу примусово припинити такі порушення, оскільки люди не повинні користуватись чужими інноваціями. Комерціалізація прав інтелектуальної власності також заохочується після видачі патенту. Це означає, що після патентування зареєстрований промисловий зразок, що належить одній особі, можна ліцензувати для комерційного продажу іншій особі, отримуючи додаткову комісію. Крім того, патент підвищує інвестиційну привабливість бізнесу, адже більшість інвесторів зацікавлені у проектах із захищеним інтелектуальним капіталом.
 

Виклики та рекомендації, які необхідно врахувати


Процес патентування може бути складним для багатьох винахідників, незважаючи на те, що він є вигідним. Рекомендується звернутися за послугами до кваліфікованого патентного повіреного, який допоможе правильно підготувати заявку та уникнути помилок, які можуть призвести до відмови у видачі патенту.


Хороші інновації з'являтимуться на ринку, тому необхідно постійно стежити за ринком та змінами у відповідній галузі, щоб зробити інновації актуальними та конкурентоспроможними. Патентування промислових зразків є одним із способів захисту провідних інновацій та творчих ідей в Україні. Цей вид захисту гарантує не лише правову, а й відкриває інформацію про різноманітні можливості, що здійснюються у межах комерціалізації інтелектуальної власності власників. Таким чином, з одного боку, переваги, одержані від патентування, можна розглядати як передумову того, що ця процедура має сприйматися як обов'язковий елемент стратегії розвитку інноваційного бізнесу.


Нижче за посиланням можна знайомитись з усіма нюансами отримання патенту на промисловий зразок https://wisegroup.com.ua/ua/registratsia-patenta-promishlenniy-obrazets/ і знайти повний перелік вимог та корисні поради щодо реєстрації вашого зразка.