запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Як правильно розпалювати вугілля в мангалі

Виїзд на природу тісно пов'язаний із приготуванням їжі на відкритому вогні. Але підготовлені багаття зустрічаються досить рідко, тому багато людей користуються мангалами. У статті розповімо, як правильно та безпечно розпалити вогонь.
 


 

Правильна підготовка


Постійний мангал необхідно чистити після кожного використання, а також перевіряти перед завантаженням у багаж. Також слід підготувати:

  1. Деревне вугілля. Бажано купити його у перевіреного виробника, у фабричному впакуванні. На ній має бути зазначений сорт деревини. Дозволяються береза, клен, вишня, дуб, яблуня, граб, груша. Не варто використовувати хвойні породи дерев, адже вони мають багато смол.
  2. Пристрій підтримки вогню. Можуть знадобитися щипці для вугілля або кочерга, металевий совок, пластикове опахало, сокира та рукавички. Вони допоможуть вільно контролювати рівень полум'я без ризику здоров'я.
  3. Розпалювання. Можна придбати газовий пальник або спеціальну рідину для розпалювання - тоді наступні поради не знадобляться. Але найчастіше люди йдуть у ліс пішки і беруть мінімальну кількість багажу, тому обходяться лише вугіллям та мангалом.
  4. Засіб для гасіння полум'я. Мангал, як і звичайне багаття, потрібно розводити на віддалі від трави або сухих гілок, тому підійде не кожне місце. На стаціонарному розміщенні краще запастися піском або великою кількістю води.


Це мінімальне обладнання, яке знадобиться лише для підтримки вогню. Також із собою беруть спеціальні сковороди, ложки та виделки на довгих ручках, грати. Все залежить від запланованого меню та можливостей транспортування. Якщо хтось їде машиною, можна скласти весь комплект і бути спокійним за розведення вогню.
 

Процес розпалювання


Якщо спеціальними засобами розпалювання не запаслися, то підійде традиційний метод. Для нього необхідно взяти сокиру. Процес виглядає так:

  1. Викласти шар вугілля на дно мангалу, залишивши посередині вм'ятий кружечок.
  2. Великі шматки вугілля потрібно подрібнити заздалегідь, щоб уникнути перекосу в температурі.
  3. У центрі скласти курінь або «криницю» з тріски, які можна нарубати з гілок.
  4. Підпалити конструкцію за допомогою кількох сірників, кинутих у різні кути.
  5. У міру прогорання підсувати вугілля ближче, щоб жар поширювався.
  6. Потім можна додати вугілля та зверху. Так мангал почне швидше горіти.


За наявності іншого джерела вогню можна підпалити гілку і покласти на вугілля, щоб вони просто запозичили жар. Якісне вугілля розгоряється досить швидко, іноді можна навіть взяти один куточок щипцями або розщепленою гілкою і підпалити запальничкою, потім додавши в мангал.