запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Як оплачувати онлайн кредит в умовах воєнного стану

Онлайн кредити популярні в Україні вже довгу годину. Це сучасний та зручний спосіб отримання грошей за мінімум часу. Перед позичальниками може постати питання: який вибрати кредит і які зараз умови оплати під час воєнного стану? 
 


 

Що таке онлайн кредит?


Кредити онлайн дають можливість швидко та легко отримати необхідну суму грошей на картку. Для оформлення такої позики достатньо подати заявку через інтернет та укласти електронний договір. Все, що потрібно – паспорт, ІПН та банківська карта. Зробити це можна, не виходячи з дому.


Але, як і будь-яка фінансова послуга, онлайн позики вимагають відповідального підходу та обережності при виборі кредитора. Важливо вивчити всі умови та бути впевненим у своїх можливостях повернути гроші вчасно.
 

Чи можна не платити кредит під час війни?


Хоча і багатьох все ще цікавить питання: “як вибрати мікропозику? Водночас унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато людей залишилося без заробітку. Через це не всі клієнти можуть сплатити свої позики та відсотки за них, відповідно борги українців зростають.


На початку весни 2022 року було прийнято Закон України 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії військового стану", який передбачає зміни щодо оплати кредиту:

  • у разі невиконання зобов'язань за кредитом не буде нараховано штрафи або пеню;
  • фінансова організація не має права піднімати процентну ставку за кредит у разі прострочення (крім випадків, коли зміна процентної ставки встановлена ​​кредитним договором);
  • всі нараховані з 24 лютого 2022 року за прострочення штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена кредитним договором, мають бути списаними.


Такі послаблення діють протягом усього військового стану в країні і протягом 30 днів після його закінчення.


При цьому воєнний стан не звільняє від сплати кредиту повністю. Кредитні організації можуть продовжувати нараховувати відсотки за користування кредитними коштами. Тому, якщо ви маєте можливість продовжувати виплати за кредитом, краще це робити, щоб уникнути збільшення заборгованості.


У разі відсутності можливості виплачувати кредити, краще звернутися до банку із заявою щодо реструктуризації боргу чи про надання кредитних канікул. Однак варто пам'ятати, що прийняття банком рішення щодо надання кредитних канікул є його правом, а не обов'язком. 


Якщо кредитна установа порушує ваші права, ви маєте право звернутися з відповідною заявою до фінансової установи, в якій оформлювали кредит, та до Національного банку України.