Гострий мисливський ніж хороший тим, що допомагає витрачати менше сил і робити менше рухів під час роботи. І не важливо, чи знімаєте ви шкуру, видаляєте нутрощі або поділяєте свій трофей на частини, робити це і легше і безпечніше саме добре заточеним ножем. Ви заощадите енергію, виграєте в точності рухів та керованості ножа (а значить, у безпеці).
Звичайно, можна звернутися до професійного заточника, але якщо ви часто користуєтесь ножами, це може коштувати дорого. Отже, ось кілька порад, які допоможуть вам навчитися самостійно точити ножі.
Які бувають інструменти для заточування ножа?
Вибір інструменту залежить від того, скільки часу ви можете витратити на заточення, яку якість обробки леза бажаєте отримати, а також рівень вашого досвіду.
Для початківців найпростішим виходом будуть портативні заточувальні системи з твердосплавними та керамічними заточувальними елементами, розташованими в прорізах. Для тих же, хто хоче отримати дійсно якісне заточування, є точильні камені та заточувальні системи на їх основі.
У кожного з цих інструментів є свої переваги та недоліки.
Заточувальний пристрій з прорізами
Виробники ножів та аксесуарів догляду за ними розробили концепцію простого портативного точила, знаючи, що є багато людей, які не знають, як заточують ножі, і не мають достатньо часу (або бажання), щоб навчитися це робити.
Використання такої точилки, це найпростіший і найшвидший спосіб заточити ваш ніж. Однак кут заточування, який отримає лезо після використання такої точилки, рідко підходить для мисливського ножа. Бо ці пристрої здебільшого зроблені для використання на кухні.
Але не можна не відзначити, що найбільш компактні моделі подібних точил часто стають просто ідеальним кишеньковим інструментом для швидкого заточування ножа в польових умовах. Вам просто потрібно провести лезом через проріз точилки, і справа зроблена!
Точильний камінь
Точильний камінь надає значно більшу варіативність заточування. Але він набагато вимогливіший до навичок користувача.
Декілька рекомендацій:
- Рекомендується використовувати не олійний, а водний камінь.
- Купуйте собі двосторонній камінь, це дозволить вам заточити ніж, а потім довести ріжучу кромку, відполірувати її.
- Сторона з більш агресивною зернистістю допоможе швидко заточити ніж, що затупився. Потім використовуйте сторону з дрібнішою зернистістю, щоб довести лезо до ідеального стану.
- Для мисливського ножа можна вибрати камінь із зернистістю від 800 до 1000 з одного боку (для заточування) та від 2000 до 5000 з іншого (для полірування).
- Вибір правильного місця для заточування – важливий етап. Ви повинні працювати на рівній, плоскій, стійкій поверхні, у зручній позі.
- Підкладіть під камінь, на зразок вологої ганчірки. Це дозволить запобігти ковзанню каменю по столу.
- Заточування проводиться плавним рухом назовні, рухом від вістря до п'яти. Не треба сильно тиснути на ніж. Також не варто робити надто швидкі рухи. Поспіх може призвести до більшої кількості помилок, а сильний тиск збільшує ймовірність пошкодження леза.
- Дуже важливо зберігати постійний кут заточування. Намагайтеся не змінювати кут нахилу леза під час рухів на камені, інакше кромка ножа, що ріже, буде деформована.
- Перед початком роботи важливо залишити водяний камінь у воді на 10-15 хвилин. Протягом усієї роботи камінь має бути вологим. Регулярно змочуйте камінь водою.
Деякі поради для тих, хто використовує заточну систему
Незалежно від того, яке обладнання ви оберете, вам насамперед слід бути розсудливим. Першокласне професійне обладнання рідко є вдалим вибором, якщо ви новачок. Однак і щось надто дешеве, теж не буде найкращим варіантом. Запитуйте досвідчених людей, читайте відгуки в Інтернеті, порівнюйте, думайте.
Кут заточування змінюється залежно від типу леза та того, для якої роботи воно призначається. Для мисливського ножа рекомендовано кут заточування 25-30 градусів. Але насправді тут вам відкрито справжнє поле експериментів.
Якщо ви заточуєте дорогий мисливський ніж, уникайте використання електричних заточувальних пристроїв. Подібні пристрої мають набагато абразивні заточувальні елементи, які швидко рухаються, тому якщо буде допущена помилка, її буде набагато складніше виправити.
Важливо заточувати обидві сторони ножа.
Витирайте металеву стружку та регулярно оглядайте лезо під час заточування. Блискучі ділянки – гострі, а темніші – більш зношені. Тому саме ці ділянки треба ув'язнити.
Якщо ви новачок, не починайте з улюбленого ножа. Попрактикуйтесь на ножах, які буде не так шкода у разі помилок.
Клинок із недорогої нержавіючої сталі заточити набагато простіше, ніж клинок із твердої вуглецевої або порошкової сталі.
Краще регулярно витрачати на заточування ножа по кілька хвилин, ніж робити це рідше та довше.
І головне – бережіть пальці!