запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Правила вибору довжини ланцюжка, кольє та бус

Зауважимо, що мова в даній статті піде тільки про тонкі шийні прикраси, що відрізняються простою формою. Проблема їх вибору часто полягає в тому, що їм властивий досить великий діапазон довжини, яка починається від 30 см і може досягати 150 см. Так, розгубитися дійсно легко. Однак зробити вибір буде набагато простіше, якщо тримати в думці кілька усталених правил, про які й розповімо далі.

 

 

Що прийнято вважати стандартом

 

Вдягнути на шию ланцюжок або кольє стандартної довжини — найнадійніший варіант. На нього варто орієнтуватися, коли виріб вибирається не для себе, а комусь у подарунок. Але що вважається стандартом? Все просто: для дітей це вироби довжиною 30 – 35 см, для жінок – mdash; 40-50 см, для чоловіків — 50 – 60 см. Виходить, для дорослих кожної статі є по три стандартні варіанти, а для дітей – mdash; по два, оскільки різниця між сусідніми розмірами становить 5 см.

 

 

Отже, вибір значно звузився, але як визначитися між цими трьома варіантами довжини? Тут свою роль зіграють зростання та комплекція того, кому призначається прикраса. Правила елементарні: високим — довгі ланцюжки, кольє та намисто, а низьким — короткі; людям з круглим обличчям та широкою шиєю — довгі, а власника вузького обличчя та тонкої шиї — короткі. Начебто нічого складного. Але що робити з ювелірними виробами, що перевищують 60 см?

 

Як зробити вибір нестандартної довжини

 

Насамперед слід зауважити, що для ділового стилю прикраси нестандартної довжини не підходять за рівнем формальності, а ось для більш розслабленого повсякденного чи вечірнього — будь ласка. Але щоб образ вийшов вдалим, варто дотримуватися деяких правил і тут. Насамперед потрібно виміряти коло шиї, а потім вирішити, який хочеться придбати виріб — майже прилеглий до нього або нижче, що спускається. У першому випадку до довжини кола шиї потрібно додати 5–10 см, а в другому — помножити його на два.

 

Якщо займатися математикою немає бажання, можна вдатися до найпростішого і наочного способу: просто взяти мотузку або шнурок і підвісити на тому рівні, де хотілося б носити золоті ланцюжки на шию, а потім просто виміряти лінійку, що вийшла довжину. При цьому варто знати, що застібка, що займає близько 2 см, зазвичай не враховується за умови вказівки розміру виробу виробником. Про який би з перерахованих варіантів не йшлося, до отриманого розміру ланцюжка слід додати ще 5–10 см, якщо планується доповнити його кулоном.

 

Яку роль може відіграти виріз одягу

 

Розібратися з довжиною виробу як такої недостатньо, важливо зіставити його з вирізом одягу. Або, якщо сказати інакше, знайти потрібні речі до обраної прикраси. Круглий виріз, мабуть, найбільш універсальний. З ним добре виглядають як короткі, так і довгі ланцюжки, кольє та намисто. Єдине, що слід врахувати, - краї ювелірного виробу та одягу не повинні стикатися злегка: або вони не повинні стикатися зовсім, або перекриття має бути помітним. До вирізу-човника добре підходять кольє, розташовані близько до шиї і, навпаки, намисто, що спускаються далеко вниз.

 

 

З одягом без рукавів і бретелів теж добре виглядають два ці варіанти, а також різні проміжні, але знову ж таки не повинно бути легко торкання. Для квадратного вирізу краще вибрати прикрасу з підвіскою правильної геометричної форми, причому вона може бути як вище, так і нижче за нього. Для V-подібного підійдуть різні варіанти, бажано повторюють його форму, але головне - якщо він дуже глибокий, ланцюжок не повинен бути коротким. Що стосується одягу з високим коміром, то тут найбільш доречними є середні та довгі моделі, але в другому випадку краще скласти композицію з кількох, щоб не виглядати старомодно.

 

Вище йшлося про жіночі прикраси, а на завершення треба сказати кілька слів і про чоловічі. У випадку з чоловіками за наявності тільки одного ланцюжка вона буде краще виглядати на голій шиї, тому варто вибирати коротку, не дістає до краю вирізу футболки, або залишати край виробу під одягом. У випадку з сорочкою можна просто розстебнути один-два верхні гудзики. Якщо ж хочеться носити довгу прикрасу поверх одягу, краще оформити композицію з пари ланцюжків або ювелірних шнурків, доповнивши їх підвісками.