запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Деревно-плитні матеріали: різновиди та особливості

Деревопліт широко використовується при будівництві заміських будинків, тимчасових будівель, альтанок, при виготовленні меблів. Дані матеріали відрізняються доступною вартістю, високими експлуатаційними характеристиками.


 

Основні різновиди


При виробництві всіх деревно-плитних матеріалів, використовується аналогічна технологія – волокна деревини під час виробництва:

  • просочуються спеціальними водовідштовхувальними складами;
  • склеюються між собою;
  • пресуються.


При виготовленні деяких видів плити можуть застосовуватися додаткові плівки, що покращують міцність і довговічність, що дозволяють використовувати матеріал у декоративних цілях.


Що врахувати при виборі


Для тих, хто займається виготовленням меблів, декорованих прорізів, панелей, дверей, при замовленні та купівлі дерев'яно-плиткових матеріалів краще скористатися розкроєм плити. Так, компанія ТОВ «НВП «Транс Лок» займається не тільки реалізацією листових дерев'яних матеріалів, а й виробляє професійний розкрій ДСП, МДФ, ДВП, фанери.

>

Під час роботи, використовується обладнання, що дозволяє розпиляти в поперечному і поздовжньому напрямку, незалежно від того, яким матеріалом облицьована зовнішня поверхня. Розпил проводиться без сколів, а наявність додаткових пристроїв для налаштування дозволяє працювати з матеріалами різної товщини.

Розглянемо докладніше кожен вид матеріалу.


Фанера

Може мати різну:

  • товщину та вагу;
  • щільність;
  • вологостійкість;
  • ламінована поверхня.

Залежно від цих параметрів, фанера використовується у меблевому виробництві, будівництві, декоруванні. Вона характеризується високою міцністю, еластичністю, довговічністю.


Деревно-стружкова плита

ДСП відрізняється високою міцністю, її часто використовують для облаштування звуко- та теплоізоляції, вона стійка до вологи, її можна використовувати у різних температурних режимах.


Деревноволокнисті плити

ДВП може мати шліфовану або шпоновану поверхню, вона виготовляється з деревної стружки декількома методами. Перший спосіб називається мокрим, при ньому стружка розподіляється по вологому середовищу і потім, за допомогою преса, формуються плити необхідного розміру.

Другий спосіб виробництва називається сухим і він полягає в тому, що дерев'яна стружка пресується гарячим пресом і нарізається під необхідний розмір. Під час цього процесу до складу стружки додаються смоли та водовідштовхувальні речовини, що дозволяє покращити експлуатаційні властивості матеріалу.


Деревноволокнисті плити дрібнодисперсної фракції (МДФ)

Для виготовлення цих плит використовується дрібна стружка, що пресується сухим способом під високим тиском. В процесі можуть застосовуватися карбамідні смоли, що підвищує вологостійкість матеріалу, при низькій емісії формальдегіду. Сьогодні можна купити МДФ шліфований, шпонований, ламінований.