запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Як вибрати накладку для настільного тенісу

Популяризація настільного тенісу призводить до збільшення попиту на спортивний інвентар. Гравці різного рівня бажають придбати якісні ракетки, м'ячі, супутні аксесуари, щоб досягти хороших результатів у змаганнях. Важливим етапом підготовки до процесу навчання є вибір ракетки, які можуть бути готовими чи збірними. Вибір ракетки безпосередньо з визначенням типу накладок. Підібрати накладки ракетки допоможе можна за допомогою порад тренера або досвідченішого тенісиста, якщо ж немає можливості проконсультуватися, тоді слід знати основні критерії покупки.




Рівень гравця


Накладки являють собою верхній шар ракетки, що складається з внутрішньої та зовнішньої частини – гуми та губки відповідно. Ці складові визначають основні ігрові показники - контроль, обертання, контроль, що дозволяє застосовувати конкретну манеру гри. Залежно від класу, накладки поділяють на маркування:


1. «В» - призначені для новачків, які не володіють технікою, а лише навчаються правилам та тонкощам настільного тенісу.


3. «А» - підходить для тенісистів професійного рівня для проведення тренувань чи участі у змаганнях.


Технічні характеристики накладок


Поверхні ракетки мають еластичність і зчеплення, що визначають швидкість м'яча та його обертання. Покриття може бути виконане гладкою стороною або шпильками назовні. Якщо гуму приклеїти гладкою частиною до губки, тоді ігрова частина ракетки буде з шипами. Класифікують накладки на 3 види:

  • короткі шипи – призначені для атакуючої манери гри, коли м'яч можна сказати не обертається. Якщо гравець не хоче грати з обертанням, тоді краще вибирати короткі шипи, що надають чудового контролю м'яча;
  • довгі шипи – дозволяють повернути обертання супротивнику. За такого удару неможливо передбачити траєкторію польоту м'яча. Краще проявляють себе у захисному стилі з гарним контролем;
  • без губок – такі шипи відрізняються чудовим рівнем контролю, але низькою швидкістю.


Гладка поверхня призначена для виконання потужного обертання та достатнього контролю м'яча. Накладки даного типу можна класифікувати на швидкі та повільні, в яких відповідно, швидкий та повільний відскок м'яча. різновидом гладких накладок є «анти-спін», що володіє відмінним контролем, але без обертання. Ними можна гасити обертання суперника.


Також потрібно брати до уваги комбінації накладок. Вони можуть бути одного типу, тобто обидві сторони мають гладке покриття з різними властивостями: одна відповідає за швидкість, а друга – обертання. Наступна комбінація різного типу, коли на правій стороні гладка поверхня, а на лівій із шипами. Можна використовувати ракетки з гладкою накладкою праворуч та «анти-спином» ліворуч.


Товщина губки

Зробити конкретний вибір накладок для настільного тенісу допоможе розмір товщини губки. Цей показник визначатиме, наскільки гравець зможе контролювати м'яч та надавати йому швидкість польоту. Губки великої товщини демонструватимуть чудові ігрові можливості у плані швидкості та обертання, але з меншим контролем. У класичному понятті товщина губки може бути:


1. 1 мм – низька швидкість та високий контроль.

2. 1.5 мм – хороше співвідношення контролю та обертання.

3. 2 мм – потужне обертання та швидкість з непоганим рівнем контролю.

4. 2.5 мм – максимальні показники обертання та швидкості з найнижчим контролем.


Збирати ракетку з урахуванням таких характеристик буде просто лише тому спортсмену, який знає свої сильні та слабкі сторони. Для захисної манери (DEF) гравці вибирають губки з товщиною 1-1.3 мм, для атакуючої (OFF) – 2 мм і більше, для універсальної техніки (ALL+) товщину 1.5-1.8 мм.


Для вимірювання характеристик накладок використовують шкалу на 10 або 100 балів. Атакуючі накладки визначають швидкість, обертання та контроль у 8-10 балів, захисні у 7-9 балів. Професійні спортсмени вибирають найвищі характеристики, оскільки можуть виконувати максимальне обертання за низького контролю. Початківцям підійдуть лише низькі або середні показники швидкості, але найвищі контролю 7-9 балів.




Правильно виконане складання ракетки для настільного тенісу забезпечує спортсмену відмінні можливості у спарингу з суперником. Але згодом накладки можуть втрачати експлуатаційні властивості, що погіршує ігрові можливості. Середній термін використання накладки – 50-90 ігрових годинників. У такому разі на підставу потрібно підібрати нові накладки. Важливим фактором збереження зовнішніх та технічних особливостей ракетки є умови її зберігання.


Щоб збільшити термін служби, рекомендується використовувати щільний чохол, а ракетка повинна бути в темному місці. Також накладки вимагають догляду – їх потрібно промивати у холодній воді без хімічних засобів, мила. Наприклад, в інтернет-магазині TT-Energy.com можна купити тенісні накладки, аксесуари для інвентарю та спеціальні засоби для догляду. Різні пінки, засоби для очищення, клей для накладок та інші категорії товарів забезпечать тривале збереження гарних ігрових характеристик ракетки.


При покупці обов'язково дивіться на відсутність дефектів, наявність фірмових логотипів виробника. Якщо виникають сумніви щодо того, як вибрати накладки для ракетки для настільного тенісу, слід отримати консультацію та рекомендації тренера чи спеціаліста магазину. Надійними та якісними будуть товари від відомих виробників зі світовою впізнаваністю. Кожна людина чула або зустрічала в інтернеті такі назви торгових марок як Stiga. Joola, Butterfly, Donic, Andro. Ці компанії використовують у виробництві інноваційні рішення, найкраще обладнання, що забезпечує високі показники інвентарю для настільного тенісу. Не завжди рейтинг бренду означає завищену ціну. Товари в інтернет-магазині представлені за демократичною вартістю.