запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Монокулярні мікроскопи: головні особливості

Молекулярний мікроскоп — це оптичний прилад, що широко використовується для досліджень у багатьох галузях. Цей пристрій є простим та зрозумілим у застосуванні, а також він має компактні розміри та доступну ціну. Залежно від функціонала мікроскопи можна використовувати як в домашніх умовах з пізнавальною метою, так і під час проведення складних наукових досліджень. 
 

Будова та принцип роботи монокулярного мікроскопа


За допомогою монокулярного мікроскопа можна досягти збільшення зображення у 100 разів. Це дає змогу досліджувати навіть дуже дрібні об'єкти, невидимі неозброєному оку. Такий високий показник, зумовлений особливостями конструкції мікроскопа. Вона складається з:

  • окуляра — передньої лінзи, через яку ведеться спостереження, вона може мати фіксоване збільшення 10x або 15x;
  • тубуса — труби, що сполучає окуляр з револьверним пристроєм, у якому знаходяться об'єктиви;
  • обертового механізму (револьвера), який дає змогу змінювати розташування об'єктивів таким чином, щоб досягти максимального ступеня збільшення;
  • об'єктивів — набору лінз, сукупне збільшення яких може бути від 4х до 100х;
  • предметного столика з фіксаторами, на якому розміщується матеріал для дослідження;
  • конусу, технології що дозволяє змінювати положення столика для найбільшого рівня фокусування;
  • макрометричного та мікрометричного гвинтів для налаштування грубого та тонкого фокусування;
  • діафрагми, що регулює кількість світла, яка потрапляє на зразок.


Джерелом світла у сучасних мікроскопах найчастіше є вмонтована LED-лампа. У простіших моделях промінь спрямовується на предметний столик за допомогою дзеркала. 


Корпус мікроскопа, має ергономічну будову, основними частинами якої є підставка та штатив. Зазвичай ці деталі виготовляють з міцного металу, стійкого до дії кислот та інших агресивних речовин.


Ключові моменти роботи з мікроскопом — це правильне налаштування освітлення зразка та двоетапне фокусування. Під час спостереження за об'єктом можна продовжувати регулювати освітлення та діафрагму для досягнення найкращої видимості.

 

Сфери застосування монокулярного мікроскопа 

 

Мікроскопи широко застосовуються у різних галузях науки, медицини та промисловості. З їх допомогою відбувається вивчення будови живих організмів у біологічних дослідженнях. У медичній практиці та ветеринарії за допомогою мікроскопа аналізують склад крові та інших рідин, виявляють патологічні зміни, а також віруси, бактерії, грибки та інші мікроорганізми у досліджуваних зразках.


В освітніх закладах монокулярні мікроскопи потрібні для вивчення біології, хімії, фізики та інших природничих наук. Їх використовують для досліджень та експериментів. Таке ж застосування цей прилад має у наукових інститутах. Також це обладнання використовують геологи та археологи для дослідження гірських порід та викопних решток. Мікроскопи необхідні і криміналістам для вивчення та аналізу доказових матеріалів. 


Наявні мікроскопи в лабораторіях промислових підприємств. Їх функція — це контроль якості продукції, дослідження мікроструктури металів та сплавів, полімерів, композитних матеріалів, тканин для оцінки їх відповідності прийнятим стандартам та виявлення можливих дефектів. Також застосування мікроскопів необхідне у виробництві електроніки під час роботи з мікросхемами та напівпровідниковими виробами. 


Купити якісні мікроскопи різної цінової категорії від бренду «Мікромед» пропонує інтернет-магазин БІОВЕТ. У нас є навчальні та професійні прилади, які можна використовувати для ветеринарних та інших видів досліджень.