запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Таргетна терапія: ефективний інструмент боротьби з онкологією

Сучасна медицина є дієвими інструментами боротьби з онкологічними захворюваннями. Одним з ефективних напрямків є таргетная терапія. Щорічно у світі реєструється понад 12 млн нових випадків раку, які потребують максимально раннього лікування. Оптимізація хіміотерапії, індивідуальна розробка найбільш результативних та безпечних режимів прийому ліків дозволять досягти кращих результатів за мінімальної токсичної дії препаратів. Таргетне лікування дозволяє впливати лише на злоякісні клітини без ушкодження здорових тканин.
 

Принцип дії та ефективність таргетної терапії


Головна особливість таргетної терапії полягає в тому, що вона діє на внутрішньоклітинні мішені (особливі білки, рецептори, молекули, гени, що беруть участь у озлоякістві тканин, що підвищують прогрес росту, розвитку метастазів), без яких пухлинна клітина не зможе існувати. Більшість таргетних препаратів не знищують клітинну структуру, а лише надають цитотоксичну дію, виключаючи патологічні механізми, що провокують пухлинний ріст. Найчастіше цей напрямок використовується паралельно з променевою хіміотерапією. Перед початком лікування пацієнт обов'язково проходить молекулярно-генетичний аналіз тканин пухлини для точного визначення чутливості до ліків.
 


Принципи дії:

  • порушує здатність ракових клітин до поділу;
  • запускає програми загибелі ушкоджених клітинних структур;
  • дестабілізує обмін речовин;
  • перешкоджає розвитку судин у новоутворенні, що порушує його харчування, насичення киснем і зростання.


Таргетна терапія рекомендується, коли інші методи не показують ефективності або не можуть застосовуватися, потрібно підвищити результативність хіміотерапії, уповільнити прогрес зростання, видалити пухлину (курс призначається до хірургічного втручання або після його проведення). Методика покращує результати прийому цитостатиків, є гарною профілактикою метастазів, але не підходить при індивідуальній непереносимості, тяжких ниркових захворюваннях, деяких формах серцевої недостатності, кровотечах.
 

Особливості проведення таргетної терапії


Таргетне лікування проводиться шляхом прийому спеціальних препаратів моноклональних антитіл (вводяться внутрішньовенно) або малих молекул (приймаються перорально). Пройти обстеження на експертному рівні та отримати професійну допомогу у боротьбі з онкологічним захворюванням вдасться у сучасному медичному центрі Mediland, перейшовши за посиланням на сайт. Передові технології та обладнання, які успішно застосовують досвідчені лікарі, дозволять досягти найкращих результатів.
 

 


Актуальні методи таргетного лікування:

  • блокатори утворення нових кровоносних судин при раку нирок;
  • інгібітори для блокування синтезу білків, необхідні ділення, зростання ракових клітин при онкології легких;
  • препарати для знищення мутантних білків, генів при формах раку, що складно піддаються лікуванню (наприклад, меланома);
  • антиестрогени, блокатори гена HER 2, синтезу білків HER2/neu та HER2, ферменту ароматази для терапії гормонозалежних новоутворень молочних залоз, шлунка.


Вигляд препаратів, тривалість та схема прийому розробляються індивідуально для кожного клінічного випадку. У деяких випадках можливий розвиток побічних ефектів різної складності: алергічні реакції, загальна слабкість, порушення нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, нирок, нервової системи, серцева недостатність, артеріальна гіпертензія. Ефективність таргетної терапії оцінюється виходячи з результатів аналізу крові, променевих досліджень.


Джерело: mediland.ua