запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Підзорна труба для спостережень: особливості вибору

Підзорна труба — зручний та компактний оптичний прилад, який стане в пригоді, якщо бінокль або монокуляр не надає необхідного наближення, а телескоп занадто габаритний для комфортного транспортування та використання. Завдяки своїм характеристикам підзорні труби можуть знайти своє застосування в походах, на полюванні, під час відпочинку на природі та спостереження за навколишнім світом. Щоб правильно вибрати підзорну трубу, слід визначитися з призначенням пристрою та ключовими характеристиками обладнання.
 

Яку конструкцію підзорної труби вибрати


Підзорні труби відрізняються за конструктивним виконанням і встановленою оптикою. В конструкції приладів можуть застосовуватись наступні види систем:

  • Система Галілея. Таке обладнання має просту конструкцію на основі двоопуклої та двояко вгнутої лінзи, що забезпечує побудову якісної прямої картинки. Істотним недоліком цієї системи є мінімальна кратність збільшення. Тому підзорні треби з системою Галілея підійдуть дітям або людям, що займаються історичними реконструкціями.
  • Система Кеплера. Ці підзорні труби обладнані лінзами, що обертають зображення. Завдяки особливостям конструкції забезпечується набагато більша кратність збільшення, проте вона не надає високу якість зображення. Тому трубу з системою Кеплера можна вибрати для спостережень початкового рівня.
  • Прилади з призмами porro. Це одні з найкращих сучасних моделей. Особливості конструкції дозволяють досягти зображення високої якості при збереженні широкого поля зору та досить високої кратності. Такі труби мають гнутий силует, тому вони не належать до компактних конструкцій.
  • Прилади з призмами roof. Такі підзорні труби забезпечують відмінну якість картинки та високий ступінь наближення. Особливістю конструкції є прямі та компактні форми. Підзорні труби roof — хороший вибір для професійних мисливців, науковців та військових.


Також у продажі трапляються підзорні труби, які виготовлені із застосуванням інших систем, наприклад Максутова-Кассегрена або Шмідта-Пехана. Зазвичай такі підзорні труби набагато вразливіші та дорожчі.
 

 

Які основні характеристики підзорних труб заслуговують уваги


При виборі обладнання слід звернути увагу на кілька основних параметрів:

  • Діаметр об'єктива (апертура) — від цієї характеристики залежить якість зображення, особливо якщо спостереження ведеться в умовах слабкої освітленості. Для походів чи полювання підійде модель з діаметром об'єктива до 80 мм. Для стаціонарних спостережень з використанням штатива доречно придбати модель з апертурою понад 80-100 мм.
  • Кратність — вказує на степінь наближення зображення. Для аматорських спостережень вистачить оптики зі збільшенням 12-20 разів. Щоб розглянути дуже віддалені об'єкти, варто вибирати моделі з кратністю 40-60 разів й при цьому краще використовувати штатив, оскільки навіть невелике тремтіння може зіпсувати якість спостережень.
  • Положення окуляра — конструкція з похилою конфігурацією комфортніша і природніша, але має більші габарити. Прямі моделі займають мінімум місця й зручні для спостережень, які ведуться в положенні лежачи.
  • Оптика — важлива характеристика, від якої залежать чіткість та яскравість зображення. Серед недорогих моделей уваги заслуговують прилади з боросилікатним склом (BK7). Барієва оптика (BaK4) є якіснішою та дорожчою.


Визначившись з призначенням та знаючи основні характеристики підзорних труб, можна полегшити собі вибір обладнання. Для більш детального ознайомлення з оптичними приладами та вибору оптимального варіанту можна звернутись в компанію PRAKTICA.