запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.cn.ua - Карта Чернігова"

Чим славиться Швеція

Швеція – північна країна, розташована на Скандинавському півострові, межує з Фінляндією та Норвегією. З Данією вона з'єднана Ересунським мостом. Королівство Швеція – одна з найрозвиненіших країн світу із високим рівнем життя. Вона є членом Європейського Союзу та учасником Шенгенської угоди. Форма правління країни - конституційна монархія. Швеція ділиться на 21 округ і має кілька великих портів. Стокгольм – це і столиця, і найбільше місто в державі. Більшість населення Швеції проживає Півдні країни, оскільки там тепліший клімат. Щорічний приріст населення переважно пов'язані з міграцією. Але в цій статті ми розповімо, чим славиться Швеція, чим вона приваблює туристів.
 

Природа Швеції

 



Природа Швеції поєднує у собі все найкраще: Балтійське море, Скандинавські гори та ліси. Лісом покрито 65% території країни. Найбільші острови Швеції – Готланд та Еланд.

Найбільш популярні туристичні напрямки – мальовничі озера, розташовані у північній частині Королівства, переважно у Лапландії. Велика протяжність берегової лінії створює додатковий потенціал для туризму, де на гостей чекають зручні пляжі та чудові морські пейзажі з численними бухтами та затоками. Міжконтинентальний морський шлях сполучає Швецію з країнами Західної та Центрально-Східної Європи. Таке вигідне географічне становище сприяє розвитку туризму.
 

Інновації та технології

 



Фокус на експорт є ключовим елементом для процвітання країни з добре розвиненою економікою. Великий асортимент товарів шведські компанії продають за кордон. Останнім часом Швеція значно посилила свої позиції у сучасних галузях економіки, таких як телекомунікації та цифрові технології. Найвидатніші приклади успіху – це IP-телефонія Skype та музичний стрімінг-сервіс Spotify.

Шведські технології демонструють стабільний розвиток. Внаслідок стрімкого прогресу відсоток інформаційних технологій збільшився до 16%, завдяки чому у цій сфері зайнято вже 5% працездатного населення.

Багато відомих брендів починають свій шлях саме у Швеції. На думку самих шведів, важко знайти найкраще місце для ведення бізнесу. Шведські компанії зі світовим ім'ям, такі як Spotify, ІКЕА, Electrolux, Torrent, H&M, а також автомобільні марки Volvo та Scania, мають попит на міжнародному ринку.

Високий рівень технологічності – стандарт у всіх сферах життя шведів. Тому вони обирають сучасні, комфортні автомобілі, оснащені сучасними системами та технологіями. Для покупців уживаних авто шведський ринок цікавий тим, що пропонує великий вибір відмінних популярних моделей машин. Як правило, це авто у відмінному стані, що обумовлено високою якістю обслуговування, добрим станом доріг Швеції. Перевірка авто зі Швеції за ВІН коду допомагає покупцям уживаного транспорту в оцінці реального стану, вартості шведських авто та прийняти рішення про доцільність його покупки.
 

Соціальна система


Швеція є вдалим прикладом сучасної концепції розвитку соціал-демократичного шляху в Європі. Країна демонструє стрімкий прогрес у багатьох сферах життя. Найбільш високі показники в таких напрямках, як ринок послуг та розвиток малого та середнього бізнесу. Соціальна система у Швеції передбачає захист прав громадян та охоплює різні ситуації та ризики, в яких потрібна підтримка суспільства. Соціальні послуги та виплати гарантовано може отримати кожен, незалежно від місця роботи та суми страхових внесків. Така система дає у результаті високий рівень соціальної захищеності.

Для шведської соціальної системи характерні такі принципи:

  1. Універсальність, система торкається всіх груп населення.
  2. Принцип соціальної згуртованості – рівність у суспільстві, незалежно від соціального статусу. Усі громадяни беруть участь у фінансуванні системи соціального захисту та вносять пропорційно своїм доходам внесок у вигляді податків.
     

Дизайн та Мода


Швецію прийнято вважати модною столицею Скандинавії. У Стокгольмі двічі на рік триває тиждень моди. Шведський одяг відрізняється практичністю і простотою - ніякої химерності і зайвих елементів, що кидаються в очі. Основний акцент у її виготовленні шведські дизайнери-модельєри роблять на комфорт, дотримуючись стилю мінімалізму.

Шведський сучасний дизайн одягу можна описати кількома визначеннями:

  • нейтральний;
  • ретельно продуманий;
  • унісекс;
  • чудово сидить;
  • одяг щодня;
  • класика.


Толерантність та рівність




Швеція є однією з провідних країн світу у підтримці цінностей ґендерної рівності (чоловіки та жінки мають рівні права на доступ до влади, справедливу винагороду за працю та вплив у суспільстві).

У 2008 році було введено Дискримінаційний Акт, в якому висвітлено питання запобігання дискримінації на основі статі та забезпечення рівних прав чоловіків та жінок. Швеція навіть має міністра з ґендерної рівності, відповідального за дотримання принципів рівності у різних сферах життя, включаючи освіту та працевлаштування.

Державне агентство «Омбудсмен з рівності» з більш як 90 співробітниками займається контролем дотримання рівності незалежно від статі, релігії та етнічного походження. Агентство безкоштовно подає позивачів у суді, якщо надходять скарги щодо недотримання Дискримінаційного Акту.

У Швеції також триває дискусія про фемінізм, яку підтримує феміністська політична партія. Багато чоловіків країни висловлюють підтримку фемінізму чи, по крайнього заходу, усвідомлюють важливість створення рівності у суспільстві.

Поширеною практикою у Швеції є відпустки для догляду за дитиною. Їх дають як жінкам, і чоловікам на 480 днів. Політика гендерної рівності прагне двох цілей:

  1. Забезпечення справедливого розподілу ресурсів між статями.
  2. Створення рівних можливостей задля досягнення влади та розвитку різних потенціалів.


Культурна спадщина




Швеція, незважаючи на свою відносно невелику територію, може пишатися вражаючою історичною спадщиною. У державі досі збереглися давні фортеці, собори та палаци. Серед великого списку архітектурних пам'яток та музеїв у Швеції налічується 15 місць, внесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У тому числі Лапонія, геодезична дуга Струве, королівська резиденція Дроттнінгхольм, Бірка і Ховгорден, наскельні вирізки в Танумі Еланд, парк Скогскірко Гарден та інших.

Центральна Швеція є унікальним місцем для культурно-пізнавального туризму. Основними туристичними центрами країни є Стокгольм, Гетеборг і Мальме, які відомі своїми численними музеями, архітектурними пам'ятками та приголомшливою красою природи.
 

Екологічна свідомість


Швеція посідає друге місце у світі після Австралії у прийнятті хартії екотуризму і має найкращий екологічний знак природи в Європі – «Nature's Best». Цей знак гарантує найвищу якість понад сто екотурів у країні. Національні парки та заповідники є одними з головних визначних пам'яток для шанувальників природи. У Швеції був створений перший національний парк у Європі в 1909 році, і на даний момент у країні функціонує 16 національних парків та майже 900 заповідників.

Багатство та різноманітність природних ландшафтів, велика флора та фауна сприяють не тільки розвитку екотуризму, а й різним видам екстремального туризму:

  • спуск у печери;
  • поїздки на собачих упряжках за Полярним колом;
  • сплави на плотах у Вермланді;
  • сафарі на лосях у Західній Швеції;
  • морський каякінг та спуск на байдарках по гірських річках та багато інших розваг.


Нейтралітет


Королівство Швеція, одна з небагатьох держав, яка обирає нейтральний шлях у своїй зовнішній політиці на міжнародній арені у ХХІ столітті. Швеція не брала безпосередньої участі у жодних військових конфліктах з часів наполеонівських воєн і дотримувалася нейтральності у всіх питаннях.

Однак після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Швеція перервала свою традиційну політику нейтралітету, якої дотримувалася протягом двох століть. У 2022 році Швеція ухвалила стратегічне рішення щодо надання військової підтримки Україні та вступу до НАТО. Наразі Швеція активно надає військову та гуманітарну допомогу Україні, а також надає підтримку українцям, які змушені залишити свої будинки в умовах воєнних дій.