Головна » 2018 » Березень » 12 » Їх імена прославлені в віках
Їх імена прославлені в віках
14:01
Національно–культурні товариства області разом з професорсько – викладацьким складом місцевих університетів, активістів громад розробляють, готують і проводять міжнародні та всеукраїнські науково – практичні конференції, виставки різних рівнів і жанрів, презентації національної літератури, дні національних культур, пропагують традиції та обряди своїх етносів, постійні учасники свят, конкурсів, фестивалів різних рівнів.
В місті Чернігові та області зареєстровані та здійснюють роботу по збереженню і розвитку культури своїх етнокраїн 25 національно – культурних товариств: єврейські, польські, німецькі, білоруські, вірменські, азербайджанські, грецькі, ассірійські, україно - кримсько – татарські, корейські, ромські.

В минулому році в області зареєстровано дві громадські організації Ічнянське районне товариство Україно – Кримськотатарської дружби «Берлік». Керівником даної організації є Череп Микола Миколайович. Та Ніжинська Громадська організація ромів «Зор», голова організації – Марина Бублик.
Активісти Ніжинських національно – культурних товариств постійно співпрацюють з місцевими органами влади , відповідальними особами управління культури, професорсько- викладацьким складом та студентством НДУ імені М. Гоголя.
Так, 27 лютого, вперше, в новому орендованому приміщенні центру польської культури, спільними зусиллями була підготовлена та успішно проведена імпреза, присвячена Ірені Сендлеровій – Праведникові народів світу, полячці за національністю, яка під час Голокосту врятувала понад 2500 єврейських дітей і 2018 рік в Польщі проголошено на її честь.
У 1953 році парламент Ізраілю прийняв закон про присвоєння звання «Праведник народів світу», щоб від імені держави і всього єврейського народу висловити подяку людям неєврейської національності , які ризикуючи своїм життям і життям своїх близьких, спасали євреїв під час Голокосту. Найбільше відзнак отримали рятівники Польщі , Нідерландів, Франції та України. На 23 жовтня 2017 року в Україні налічувалось 2573 Праведники світу. Кожного року ведуться пошуки і списки доповнюються новими іменами героїв.
З тривожними, сповненими постійного ризику, сторінками життя національної героїні Польщі, знайомили присутніх вчитель польської мови в Ніжині-пані Люцина та студенти НДУ імені М. Гоголя. Доповнила інформацію художня кінострічка Джона Кента Хариссона «Храброе серце Ирены Сендлер».
Ще про одну людину , яка ризикуючи особистим життям, рятувала людей єврейської національності - Ніжинського отця Петра Барановського, розповів працівник краєзнавчого музею, який особисто досліджував архівні документи і за матеріалами видав наукові статті – Ємельянов Віктор Миколайович.
Обговорюючи дані теми , перші особи району та міста ( які , до речі, завжди присутні на усіх заходах , що пов'язані з національними меншинами) – голова районної ради Бузун Олег Віталійович, секретар міської ради Салогуб Валерій Володимирович, президент спілки поляків «Астер» Белінська Фелікса Феліксівна, провідний методист із зарубіжних звязків та національних меншин КЗ « Обласний центр народної творчості» Борщенко Поліна Іванівна відмітили, що перед нашою державою і суспільством, нині постало багато викликів. Тільки спільними зусиллями влади, українського суспільства, представників національних меншин, ми здатні долати будь – які перепони і рухатися до створення країни з Європейськими цінностями.








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 344 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
MichaelAreli(40), Allannathe(38)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.