Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:02:59

У Чернігові збиратимуть кошти на устаткування для лінійного прискорювача

15.11.2017   09:10Агенцiя

20 листопада в Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка відбудеться благодійний вечір-марафон «Промінь надії» зі збору коштів на лінійний прискорювач для онкохворих. Про це 14 листопада повідомили на прес-брифінгу в ОДА.

Як зазначив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, для медзакладу вже придбано сучасний лінійний прискорювач «Еlekta», а також розпочато будівництво приміщення під нього.

Будівельні роботи проводяться з урахуванням всіх необхідних вимог, аби попередити можливі ризики небезпеки, пов’язані зі специфікою медобладнання. До речі, обіцяють завершити зовнішні будівельні роботи і встановити лінійний прискорювач вже до 1 грудня.

За словами Валерія Зуба, цей медапарат набагато безпечніший у порівнянні з гамма-терапевтичним обладнанням, яке до цього часу використовується в закладі й за останні 20 років уже вичерпало свій технічний ресурс.

Новий радіологічний апарат має значно покращити якісь надання медичної допомоги онкологічним хворим. Щорічно понад 2500 пацієнтів обласного онкодиспансеру отримують променеву терапію, з них близько 1900 — дистанційне гамма-терапевтичне лікування.

В ідеалі, в розрахунку на кількість жителів, у лікарнях області має працювати три лінійні прискорювачі. Втім, головний лікар онкодиспансеру запевнив, що, виходячи з можливостей, нове обладнання буде використовуватись з максимальним навантаженням, аби всі пацієнти вчасно пройшли лікування. До речі, для жителів області воно буде безкоштовним.

Орієнтовна потреба на придбання лінійного прискорювача та устаткування для його експлуатації, а також будівництво приміщення — 107 мільйонів гривень.

Наразі завдяки об’єднанню зусиль місцевої влади та народних депутатів України на реалізацію цього масштабного проекту вже спрямовано близько 81,5 мільйона гривень. 40 мільйонів гривень — з Державного фонду регіонального розвитку, майже 18,9 мільйона гривень — з обласного бюджету. Не залишилася осторонь влада і в районах та містах області: кошти місцевих бюджетів склали майже 14,3 мільйона гривень, у тому числі Чернігів виділив 10 мільйонів, Ніжин та Прилуки – по 1 мільйону.

Долучилися до вирішення нагального питання якісного лікування онкохворих і народні депутати України Олег Дмитренко, Валерій Давиденко, Валерій Дубіль, Олександр Кодола, Анатолій Євлахов: за їх сприяння надійшло 8 мільйонів гривень субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток. Ще 304 тисячі гривень спрямували 25 депутатів обласної ради.

Проте, аби проводити лікування хворих на новому медапараті, необхідно ще близько 25 мільйонів гривень на придбання комплектуючих складових: дозиметричного обладнання та комп’ютерного томографа, за допомогою яких, зокрема, здійснюються чіткі розрахунки для проведення променевої терапії.

Саме задля збору коштів на ці потреби і проводиться благодійний вечір-марафон «Промінь надії».

Як зауважив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко, це лише один із заходів, які мають залучити до збору коштів жителів області. У планах також благодійний аукціон та вистави в Молодіжному театрі, акція в Міському палаці культури. Організатори очікують на активність громадян.


Кошти можна перерахувати на рахунок онкодиспансеру.

Реквізити:
р/р 31557301121263
у ГУДКСУ в Чернігівській області МФО 853592
код за ЄДРПОУ 02006065

Призначення надходжень:
На придбання лінійного прискорювача з комплексом обладнання для оснащення радіотерапевтичного відділення КЛПЗ "ЧООД"

Більш детальну інформацію нададуть в облонкодиспансері (проспект Миру, 211) за телефонами: (04622) 5-30-07, 5-99-55; бухгалтерія — (04622) 5-90-08, 72-32-72.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини