Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:44:00

Українці та поляки про співробітництво

16.05.2018   10:27Агенцiя

То ви до Польщі приїхали подивитися на місцеве самоврядування чи прагнете нав`язати контакти й надалі працювати з фондами Європейського Союзу – разом з польськими гмінами? – Таке питання поставили кореспондент радіо Жешув учасникам освітньо-інформаційного візиту голів об`єднаних територіальних громад Чернігівщини до нашої західної сусідки.

В перший день українські та польські самоврядовці (войти, бурмістри) присвятили Дням Європи – вони взяли участь у конференції «Польсько-українська співпраця для будівництва самоуправління та інтеграції Східної Європи».

Йшлося про двадцятирічний досвід міжмуніципального співробітництва  Асоціації гмін басейну річки Віслока (ZGDW) з реалізації проектів регіонального та міжрегіонального рівня. Асоціація була створена як відповідь на екологічний виклик на межі Підкарпатського та Малопольського воєводства – забруднені річок та повітря. Власними силами гміни впоратися з тим не могли, тож вирішили співробітничати. Перший масштабний проект дозволив кардинально змінити ситуацію з водопостачанням та водовідведенням. Далі більше – Асоціація виграла проект, працюючи зі швейцарськими фондами та фондами ЄС, реалізувала амбітний проект зі встановленням в громадському секторі (спортивно-розважальний комплекс) та приватному сонячних елементів, що генерують електроенергію (солари). Гасло проекту – «Для середовища та майбутнього наших дітей». 

В результаті вдалося суттєво зменшити викиди в атмосферу та покращити якість життя. Асоціації вдалося розв`язати проблему, що здавалася не підйомною – розчистити русла річок басейну річки Віслока. Всього за час своєї роботи таким чином було виграно понад двадцять проектів або ж майже 95 мільйонів євро, що вони побажали й українським колегам.

Друга половина дня – знайомство з Карпатською Троєю. Таку назву має історичний комплекс з відтворення найдавнішого укріпленого поселення, знайденого на території Польщі. Це гміна Ясло, але власність – обласна комунальна. Йдеться про проект іншого ґатунку, але так саме спрямований на розвиток території, а саме – використання історико-культурної спадщини. За допомогою норвежського фонду та ЄС біля Тршциниці була зроблена широкомасштабна реконструкція – старовинні будівлі, укріплення, оглядова вежа, сучасна експозиція, що сполучає реальні історичні знахідки та візуальне акустичне відтворення минулого – аби краще собі уявити, свого роду атракції. Тепер гміну, населення якої становить 17 тис. мешканців, щорічно відвідують 40 тис. туристів. Показово, що витрати на утримання комплексу коштами за квитки повністю не забезпечуються – існує дотація. Але підхід тут такий – культуру треба підтримувати, що ж до заробітків – навколо об`єкту працює сфера сервісу, що позитивно впливає на обсяг надходжень до бюджету гміни. Чернігівці висловили своє захоплення та зазначили, що це прекрасний приклад для реалізації подібних проектних ідей.

Освітньо-інформаційний візит є результатом довготривалої співпраці між Підкарпатським осередком Фундації розвитку місцевої демократії (POST FRDL) та Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування (Сіверський центр післядипломної освіти). Безпосередній його ініціатор та організатор – Асоціація гмін басейну річки Віслока (ZGDW), а з української сторони допомагає Сіверський інститут регіональних досліджень.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини