Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 02:52:45

Нові редакції 3 кодексів набули чинності, запрацював новий Верховний Суд

15.12.2017   09:26Агенцiя

Нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства набули чинності.

Рішення про дату набуття чинності кодексів було ухвалено на пленумі нового Верховного Суду 30 листопада.

Нові процесуальні кодекси набули чинності одночасно з початком роботи нового Верховного Суду 15 грудня. При цьому старий Верховний Суд і вищі спецсуди (адміністративний, господарський, спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ) припинили функціонування.

А зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, зокрема про обмеження термінів досудового розслідування, набудуть чинності за 3 місяці – 15 березня 2018 року.

Одним із нововведень є поява поняття "зразкова справа" і "типова справа" для прискорення розгляду великої кількості однотипних адміністративних спорів.

Якщо у провадженні одного чи декількох адміністративних судів є типові адміністративні справи, можна звернутися до Верховного Суду для ухвалення "зразкового" рішення. Рішення Верховного Суду у зразковій справі підлягає перегляду Великою палатою Верховного Суду в апеляційному порядку.

Також нове процесуальне законодавство запроваджує штрафи для учасників судового засідання за зловживання процесуальними правами.

Крім того, з 15 грудня починає функціонувати в судах інститут наказного провадження і досудового врегулювання спору.

Відповідно до закону, в судах також функціонуватиме єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка фактично є втіленням принципу "електронного судочинства".

"Електронний суд" починає функціонувати за 90 днів від дня опублікування Державною судовою адміністрацією в газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про запуск системи.

Крім того, процесуальними кодексами передбачено запровадження фільтрів для касаційного оскарження в залежності від суми спору.

Як відомо, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект №6232, яким передбачено нові редакції 3 процесуальних кодексів та внесення змін до ще 2 кодексів.

Національне антикорупційне бюро і заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос просили президента Петра Порошенка ветувати цей закон. Проте 22 листопада президент його підписав.


http://www.pravda.com.ua/news/2017/12/15/7165595/

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини