Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 17:15:11

Була проведена лекція-бесіда присвячена Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом

22.03.2017   12:26Агенцiя

З метою запобігання захворюваності на туберкульоз в Чернігівському інституті ім. Героїв Крут МАУП проводилась інформаційно-просвітницька робота серед студентської молоді.

На зустріч запросили кваліфікованого медичного працівника, завідувача дитячого відділення Чернігівського протитуберкульозного диспансеру Звягелську Катерину Гуріївну.

Головна мета даного заходу полягає в тому , щоб змінити ставлення студентів до власного здоров’я, запобігти виникненню і поширенню туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання, ведення здорового способу життя. Адже туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка може вражати всі верстви населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних і успішних.

Запрошений на зустріч зі студентами лікар-фтизіатр охарактеризувала основні джерела зараження і симптоматику хворих на туберкульоз, а також окреслила основні профілактичні заходи, які сприяють уникненню хвороби та її лікуванню та у доступній формі розповіла про:
- необхідність відмовитись від шкідливих звичок – паління, вживання наркотичних та токсичних речовин, зловживання алкоголем та енергетичними напоями;
- дотримуватись режиму регулярного та повноцінного і правильного харчування – відмовитись від сухариків, чіпсів, готових напівфабрикатів та вживати вітаміни відповідно до сезону й особливостей нашого регіону;
- позитивний вплив на організм мають і регулярні фізичні вправи, загартування, дотримання особистої гігієни;
- щорічне флюорографічне обстеження.
Вона зауважила, що саме це і є головні складові міцного здоров’я.

Катерина Гуріївна підкреслила у своєму виступі, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха). Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Лікар-фтизіатр ознайомила присутніх з проблемами та методами боротьби з цією небезпечною хворобою, розповіла про стан захворювання в цілому по Україні та у Чернігівській області зокрема.

Однак, як підсумував доповідач, туберкульоз хоч і є інфекційним захворюванням, але він виліковний. Головне – вчасно звернутися до лікаря, хоча б один раз на два роки проходити профілактичне флюорографічне обстеження і дотримуватися елементарних правил гігієни.

Наприкінці лікар відповіла на численні запитання.


Прес-центр Чернігівського інституту  МАУП

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.