реклама партнерів:
Головна » 2018 » Лютий » 8 » У Ніжинському лісгоспі збирають шишки
20:34
У Ніжинському лісгоспі збирають шишки
У Ніжинському лісгоспі збирають шишки ...Двоє дроворубів із бензопилами ріжуть стовбури сосен. Одне зі зрізаних дерев із шумом падає край просіки. Одночасно з плановою рубкою триває і збір шишок.

Декілька чоловіків обступають щойно зрізане дерево, обривають шишки та складають їх у мішки. "Робота неважка, – пояснює один із селян. – Зривай шишки та пакуй у мішок. Єдине правило — не брати шишок, що лежать на землі".
"А ще треба відкидати непридатні за зовнішніми ознаками шишки, приміром, надто малі, – пояснює Валентин Венгерчук, керівник лісового відділу обласного лісоуправління. – Адже з них доброго насіння не буде".
За день роботи вправний робітник може назбирати приблизно три мішки шишок, це 50 – 60 кілограмів. "Нинішня закупівельна ціна на шишку в лісгоспах – 5–7 гривень за кілограм, залежно від розміру й калібру", – каже Валентин Венгерчук. Тож виходить, що за день роботи на заготівлі шишок може заробити 250–420 гривень. А за весь сезон 10–12 тисяч – непогані гроші в умовах теперішнього безробіття.
Зібраний у лісі врожай везуть до лісництв. Спершу шишки декілька днів просушуються, а потім у сушильних барабанах їх крутять при температурі 45 градусів. Із шишок випадає насіння, його очищують, охолоджують і пакують у спеціальні бутлі. Так воно може зберігатися десять років.
"У кожній шишці ховається приблизно 20 насінин, – пояснює Наталя Демочка, провідна інженерка лісових культур Ніжинського лісгоспу. – Тож для заготівлі насіннєвого матеріалу треба зібрати дуже багато шишок. Приміром, за цей сезон ми зібрали 16 тонн шишок сосни. У результаті вони перетворилися лише на 160 кілограмів насіння".
Зберігають такий скарб у скляних закоркованих 10-літрових пляшках. У кожній пляшці вміщається майже два мільйони насінин! І все це – майбутні дерева. Насінням із одного такого бутля можна засадити 30–40 гектарів лісу.
Вражено підіймаю тяжкий бутель. Ще ніколи мені не доводилося тримати в руках цілий ліс!

Сергій БОВКУН, Експрес



Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 865 | Теги: насіння, шишки, Ніжинський лісгосп | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar