реклама партнерів:
Головна » 2018 » Червень » 9 » Село Гірка Полонка: як УПА захищало населення від нацистських карателів
20:07
Село Гірка Полонка: як УПА захищало населення від нацистських карателів
Село Гірка Полонка: як УПА захищало населення від нацистських карателів 8 червня 2018 року у с. Гірка Полонка Луцького району Волинської області відбулося вшанування пам’яті загиблих українців у період Другої світової війни.
Згідно з архівними документами, 2 червня 1943 року в село Гірка Полонка увійшов нацистський каральний загін, у складі якого були й польські колабораціоністи.
У цей день було спалено 62 господарства, вбито 22 жителі.
Дим від палаючих осель помітили вояки УПА, які вступили у бій із загарбниками й зуміли захистити село від повного знищення (дивиться архівний документ УПА того часу).
Пам’ятні заходи розпочалися із панахиди, які відправили священики Української православної церкви Київського патріархату на чолі з протоієреєм о.Володимиром Присяжнюком. У своєму виступі о. Володимир наголосив, що бій УПА був адекватною відповіддю на ті нелюдські знущання, які принесли окупанти. Після завершення молебну директор загальноосвітньої школи с. Гірка Полонка Василь Мацялко розповів про історію бою УПА на захист місцевих мешканців. Він повідомив, що 79 жителів їхнього села воювали в Українській Повстанській Армії. Саме тут свого часу була криївка відомого полковника УПА Івана Литвинчука-Дубового. Силами місцевих патріотів її зараз відновлюють і планують відкрити на День захисника України 14 жовтня, коли відзначатимуть 75-ліття УПА.
Голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський наголосив у потребі сучасникам вивчати історичні документи, записувати спогади свідків подій, належно вшановувати ветеранів національно-визвольної боротьби.
Представник Українського інституту національної пам’яті у Волинській області Леся Бондарук у своєму виступі зауважила, що у вшануванні пам’яті загиблих мирних мешканців у роки Другої світової війни мають брати участь і представники Консульства Республіки Польща у Луцьку, адже лише так у спільній молитві та у вивченні правдивих фактів польсько-українського конфлікту ми справді прийдемо до формули «Прощаємо і просимо вибачення».
Прозвучали теплі слова вдячності за пам’ять від відомої волинської поетеси Сіми Кордунової, а член Волинського Братства вояків УПА Марія Ткачук продекламувала патріотичні вірші. Прозвучали пісні у виконанні хорової аматорської капели «Посвіт» Палацу культури Луцька.
На завершення під час спільного виконання Державного Гімну України пролунали військові сальви на вшанування пам’яті загиблих.

Український інститут національної пам’яті











Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 904 | Теги: УПА, Волинь, Друга світова війна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar