реклама партнерів:
Головна » 2017 » Грудень » 6 » 7 грудня. Автор музики державного гімну «Ще не вмерла Україна» Михайло Вербицький
16:39
7 грудня. Автор музики державного гімну «Ще не вмерла Україна» Михайло Вербицький
7 грудня. Автор музики державного гімну «Ще не вмерла Україна» Михайло Вербицький 1870, 7 грудня – помер Михайло Михайлович Вербицький, композитор, диригент, священик, автор музики державного гімну «Ще не вмерла Україна».

Народився 4 березня 1815-го в селі Явірник Руський поблизу Перемишля (нині територія Польші). Через ранню смерть батька, вихованням Михайла займався авторитетний громадський діяч перемиський греко-католицький єпископ Іван Снігурський, який мав значний вплив на формування особистості майбутнього композитора.

Михайло Вербицький отримав ґрунтовну музичну освіту у провідних композиторів. Навчався в Львівській духовній семінарії.

Написав музику до понад 20-и українських театральних вистав. Автор музики до твору Івана Гушалевича «Мир вам, браття, всі приносим», який став гімном Галичини під час «Весни народів» 1848-1849 років. Створив хорову композицію до «Заповіту» Тараса Шевченка (1868). Фанатично любив Шевченка і мріяв написати музику до всіх його віршів.

У 1850-му отримав ієрейське свячення. Також займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Віртуозно грав на гітарі, саме він запровадив моду на гітарну музику в Галичині.

Вважається, що написав музику до державного гімну «Ще не вмерла Україна» в 1863-му, після публікації тексту в журналі «Мета». Вперше виконаний на зібранні громади Перемишльської семінарії в грудні того ж року. Хоча як самостійний твір «Ще не вмерла Україна» вперше прозвучала 10 березня 1865-го.

Згодом твір набув широкої популярності. В 1917-1920 роках став одним із гімнів ЗУНР та УНР, у 1939-му – гімном Карпатської України, а з 1992-го – державним гімном незалежної України (у сучасній редакції – з 2003-го).

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1045 | Теги: гімн України, Михайло Вербицький | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar